A kényelmes vásárlás és az igényeinek megfelelő termékek ajánlása érdekében kérjük, fogadja el az ehhez szükséges cookie-kat a "Rendben" gombra kattintással. Ezzel meg tudjuk őrizni beállításait és preferenciáit, illetve az Ön által megtekintett oldalakat, amely jobb vásárlási élményt biztosít. Választását később bármikor módosíthatja. 

Az adatfeldolgozással kapcsolatos további információkról itt olvashat bővebben:

Adatvédelmi tájékoztató

ART DECO BÚTOROK – ELEGANCIA ÉS IGÉNYESSÉG

2016. 03. 22. 17:28:24

Az art deco – vagyis az e néven összegzett iparművészeti stílusirányzatok - igazán a két világháború között teljesedett ki, alig húszesztendőnyi aktivitásának legfőbb területe a lakberendező kisipar volt.

Art deco MúzeumElnevezése az 1925-ben megrendezett párizsi Exposition des Arts Decoratifs et Industriels (Díszítőművészeti és Ipari Kiállítás) rövidítéséből született. Az első világháború utáni nagyszabású rendezvény korszakos jelentőségű volt a kézmű- és a kisipar felvirágoztatásában.  

Az art deco elfordult a szecesszió kacskaringózó virágmotívumaitól, az absztrakciót, a színeket, az eleganciát részesítette előnyben, amikor pedig a természetben keresett ihletet inkább az állatok vagy a női test formáit ábrázolta. A kézműves munkára helyezte a hangsúlyt az újonnan megjelent tömegtermeléssel szemben, miközben gyakran hasznát is vette annak: az art deco dísztárgyakat drága és ritka anyagokból állították elő, de ötleteiket másolták az olcsóbb tömegtermékek is.

Az art deconak talán a bútorkészítés az egyik legizgalmasabb alkalmazási területe, és voltaképpen a műbútorasztalosság történetének záróakkordja is.

Ruhlmann sarokvitrinEgy-egy eredeti art deco bútor manapság igen drága, nem csak ritkasága, hanem a kézműipari mestermunkában rejlő értéke miatt is. Hasonlóan, mint annak idején. A kor egyik neves tervezője Emile-Jacques Ruhlmann értékes anyagokból készült, kézműves bútorainak megvásárlását például már az 1920-es években is csak a legtehetősebbek engedhették meg maguknak.

A kortárs bútorművesség piaca néhány szakosodott üzletben nyilvánult meg, de ez a helyzet megváltozott az új nagyáruházak saját formatervező stúdióinak kialakításával, mert ezekben elérhető áron kaphatóak voltak a legmodernebb bútorok, ugyanakkor a stúdiók mesterei magánmegrendelőknek is dolgozhattak.

Jean Dunand lakk-és gyöngyházborítású ágyAz art deco bútortervezésével kapcsolatban két irányzatról beszélhetünk. Egyrészt a fémet és műanyagot felhasználó, majd tömegesen gyártható modern bútoripari formák kísérleteiről, másrészt a mesteri kézműves munkákról, amelynek legnagyobb alakja a már említett Ruhlmann volt. Bútorai, különösen szekrényei figyelemreméltóak, készítésükhöz előszeretettel használta a drága, egzotikus anyagokat, az ébent, rózsafát, a díszítésekhez az elefántcsontberakást. De ugyanígy említhetnénk Jean Dunand bútortervezőt is, akit kollégái is gyakran felkértek lakkmunkák készítésére. Leghíresebb, egyedi munkája az 1930-ban, megrendelésre készített lakk-és gyöngyházborítású ágy volt.

Az art deco stílusú bútorok napjainkban is különleges kiegészítőik lehetnek a klasszikus hangulatú, polgári lakásoknak vagy a modern lakótérnek is.

forrás: Arie Van De Lemme: Art deco 1920-1940,

fotók: https://en.wikipedia.org/wiki/Art_Deco, https://en.wikipedia.org/wiki/%C3%89mile-Jacques_Ruhlmann

Tartalomhoz tartozó címkék: bútor trendek lakberendezési stílusok