A kényelmes vásárlás és az igényeinek megfelelő termékek ajánlása érdekében kérjük, fogadja el az ehhez szükséges cookie-kat a "Rendben" gombra kattintással. Ezzel meg tudjuk őrizni beállításait és preferenciáit, illetve az Ön által megtekintett oldalakat, amely jobb vásárlási élményt biztosít. Választását később bármikor módosíthatja. 

Az adatfeldolgozással kapcsolatos további információkról itt olvashat bővebben:

Adatvédelmi tájékoztató

Menü

AZ ÉV KEDVELT STÍLUSAI

2021. 10. 20. 11:13:02

Az utóbbi idők lakberendezési trendjei között egyre népszerűbbek a régit és az újat harmonikusan mixelő változatok.  A letisztult minimalizmus mellett egyre erőteljesebben jelen vannak az olyan stílusok, amelyekben a vintage elemeké a hangsúly, a fenntarthatóság jegyében a természetes anyagokat helyezik előtérbe, vagy éppen a vidék hangulatát idézik meg. Az idei év kedvelt irányzatai közül következik három hangulatos és szeretnivaló trend.

Grandmillenial – modern nosztalgia

A stílus a régi idők otthonának hangulatát, értékeit idézi vissza, de a „nagyis” miliő helyett egy különleges, friss összhatást eredményez a megfelelő arányban vegyített modern és vintage elemek kombinálásával. Az elnevezés is a hajdani (vagy annak kinéző) tárgyak újra használásának vágyára utal, arra a főként fiatal generációnál megjelenő nosztalgia érzésre, melynek nyomán a régi, nagyszülői otthonok ízléses vintage tárgyait szívesen látják modern otthonaikban.

A nosztalgikus élményt elsősorban a díszítőelemek, az organikus motívumok adják. Továbbá a klasszikus bútorok, különösen a füles, vagy szoknyás fotelek, a hagyományos kanapék, a régies stílusú komódok, lerakóasztalok, fodros párnák, a szizálszőnyegek. a redőzött lámpaernyők, és jellemzően a chintz minták. Utóbbiak jellegzetes, apró virágmintázatok, amelyek a textileken és a tapétákon is jól érvényesülnek. A stílus gyakori színei a sötétkék, a narancs, a smaragdzöld.

Eco chic – elragadó és környezetbarát

A környezetvédelem, a fentarthatóság, az újrahasznosítható anyagok használata a lakberendezésben is fontos szemponttá vált. Az ökotudatos szemlélettel a stílusosságról sem kell lemondani, az eco chic lehetővé teszi, hogy mindkét kívánság teljesüljön. Kerüli a műanyag vagy gyorsan cserére szoruló, gyenge minőségű anyagokat, ellenben kedveli a természetes anyagokat. A bútorok, a kiegészítők, a dekorációk fontos alapanyaga a fa, a rattan, a bambusz, a tengeri fú, a szövött, fonott ökotextilek, az ökobőr, a gyapjú, a szizál, a juta, a szárított növények. Ebből következően színeiben is a természettel harmonizál, alkalmazza a barna összes árnyalatát és a további földszíneket, valamint a fehéret, annak tört változatait, a feketét és a terrakottát. Jellemzőek az alacsony ágyak és fekvőbútorok, puffok, pihenő fotelek, a gyertyák, a natúr textíliák, a lenvászon, a pamut, a kerámia, a kő. Nem törekszik a tökéletes elrendezésre, sokkal inkább a lazaság, a tárgyak rögtönzött elhelyezése jellemzi.

Cottage stílus – nyugalmat árasztó otthonosság

Nem meglepően a vidéki stílus esetében is a legfőbb alapanyag a fa, legyen szó rusztikus bútorairól vagy a látszó gerendákról, burkolatokról, a most különösen divatos világos árnyalatokban is. A textíliák szintén természetes anyagokból készülnek, és előszeretettel viselik a csíkos, kockás, vagy virágmintákat, ám mindezt teszik visszafogott, halvány színekben. A pasztell zöld, a fehér, a barna, a kék és a szürke világos árnyalatai biztosan megtalálhatóak az ilyen stílusban berendezett otthonokban. Alapvetően is jellemzi a világosság, a rengeteg természetes fény, a hófehér falak, amelyeken belül az eklektika jegyében keverednek a rusztikus bútorok az egyedi régiségekkel, a vintage tárgyakkal, a füles fotellel, fa komódokkal, üveges vitrinekkel. Sok-sok textil használatával ad teret a minták játékosságának, a párnák, ágytakarók, terítők, szőnyegek mind-mind a vidéki nyugalom, otthonosság érzését erősítik.

Tartalomhoz tartozó címkék: bútor trendek lakberendezési stílusok