A kényelmes vásárlás és az igényeinek leginkább megfelelő termékek ajánlása érdekében kérjük, fogadja el az ehhez szükséges cookie-kat a "Rendben" gombra kattintással. Választását később bármikor módosíthatja. Az adatfeldolgozással és partnereinkkel kapcsolatos további információkról itt olvashat bővebben: Adatvédelmi tájékoztató
Menü

AZ OTTHON STÍLUSAI

2016. 09. 28. 15:28:52

Minimál, vintage, rusztikus, retro, skandináv. A lakberendezés gyakran emlegetett stílusai. Ha nem is vagyunk járatosak e témában, nincs mélyebb ismeretünk róluk, azért valószínűleg mindegyikkel kapcsolatban felötlik egy-egy jellemző vonás, sajátosság. Mi pedig úgy gondoltuk, egy picit részletesebb összefoglalót adunk ezekről a lakberendezési stílusokról.

Minimál

CAMA SAMBA B NAPPALI BÚTOR SZETT - A-Z Bútor WebáruházDomináns kortárs stílusirányzat, amelynek gyökerei a Bauhausig nyúlnak vissza, amelynek iskoláját Walter Gropius, német építész alapította 1919-ben. A Bauhaus a díszítések háttérbe szorításával a formát, a szerkezeteket és a funkciót helyezte előtérbe, előszeretettel használta a csillogó krómozással vont acélcsöveket, fémeket, formavilágát az egyszerű geometriai síkok és testek ábrázolása jellemezte. A minimál kissé hűvös eleganciáját letisztultsága, egyenes vonalvezetése, a kerekítetlen élek, négyszögletes felületek és sajátos térhasználata adja. Azaz a tágas, nagy ablakos, fénnyel elárasztott, levegős terek, a nagyobb méretű, alacsonyabb bútorok elhelyezése, a nemes anyagok, a bőr, a fa használata. Egy minimál stílusú nappali minimális mennyiségű bútort igényel, a tárolásra, pakolásra alkalmas darabokat mellőzi, ezek a gardróbba, előszobába, hálószobába kerülnek. Jellegzetes bútordarabja a nagyobb kanapé vagy ülőgarnitúra, amely általában önmagában uralja a teret. A mesterséges fényeket jellemzően, a mennyezeti megvilágítás mellett elengedhetetlen állólámpa adja.  Ez a stílus kedveli a rendet, hiszen a szétszórt holmik, a rendezetlenség megtöri alapvető elemét, a harmóniát. Itt a legkisebb tárgyaknak is helyük van, minden részletnek összhangban kell lennie egymással.

Sokaknak talán ridegnek tűnhet ez a visszafogott színvilágú, egyszínű, inkább a fehér, fekete, szürke, barnás, bézses árnyalatokkal játszó miliő, amely azonban egy jól megválasztott szőnyeggel, dekorációval, mintás falrésszel nagyon is lággyá tehető.

Vintage

 HALMAR MEZO B-1 SZÁMÍTÓGÉPASZTAL - A-Z Bútor WebáruházE francia szót kezdetben, a borászatban a minőségi, óborokra használták, és csak később terjedt el a lakberendezés, illetve a divat világában, mint patinás megjelenésű, hangulatú, formavilágában és mintázatában régies összeállítás. Tárgyainak, bútorainak külleme szándékoltan kopottas, a régi időket idézi, színeiben a világos, illetve pasztellszínek dominálnak. Általában egyszínűek, minták csak ritkán jelennek meg, azok is inkább a szőnyegeken, lakástextileken. Ez a nosztalgikus stílusirányzat harmonikus és idilli összhatású, amelyet csak tovább erősít a természetes anyagok használata, mint például a fa, a porcelán, a csipke, vagy a kovácsoltvas. A régi keretekkel körül ölelt fotográfiák, a vesszőből font virágkosarak, a direkt, pattogzó festéssel vont kovácsoltvas részletek, leharcoltnak tűnő éjjeliszekrények, komódok, ódon hatást keltő ülőpamlagok és székek, mind-mind olyan elemek, amelyekkel karakteres, vintage stílusú otthont teremthetünk.

Retro

K DESIGN PIX ÁLLÓLÁMPA, FEKETE - A-Z Bútor Webáruház

Az előző század 50-70-es éveinek újjászületése a lakberendezésben is nyomon követhető. Anyagaiban a króm, műanyag, üvegszálas műanyag, a falakon és bútorokon a harsány és kontrasztos színkombinációk vidám és életteli hangulatot árasztanak. Színeiben gyakori a pink, meggypiros, mustársárga, kivi zöld, a fekete és a fehér, mintázatában a nagyméretű, geometrikus formák, körök, kockák, virágok jelennek meg főként. A minimállal szemben a gömbölyű, áramvonalas, futurisztikus megjelenésű bútorok jellemzik, amelyek nélkülözik a fa anyagát, helyette a fényes műanyagok és fémek kerülnek előtérbe. Főként a fiatalok által kedvelt derűs és üdítő stílus ez, amelynek darabjaival igazán különleges miliő hívható életre.

 

Rusztikus

Rusztikus hálószobaA rusztikus, avagy vidéki stílus alapvetően a francia és angol vidéki otthonok inspirációját tükrözi. Hangsúlyosan a fa, a természetes kő és a nyerstégla az, amely a padló, a bútorok, a fali díszítő elemek alapanyagát képviseli. A fa bútorok robusztussága, a kandalló, a virágos, vagy éppen kockás textilek, kézi szőttesek, a kő- vagy hajópadló allkalmazása a vidék hangulatát idézik. A tárgyakra az egyszerűség, a funkcionalitás és a kényelem jellemző. A minimál stílussal ellentétben itt nem ront az összképen a kellemes rendetlenség, a régi és új bútorok együttes használata, vagy a harsányabb színek alkalmazása a natúr, bézs és világos színek mellett.

Skandináv

K DESIGN TRIVET ÁLLÓLÁMPA, SZÜRKE-FEKETE - A-Z Bútor WebáruházA skandináv stílust az egyszerűség és a természetesség jellemzi, mindez tükröződik tárgyaiban, formavilágában, színeiben. A gyapjú, a pamut használata, az egyszerű vonalvezetésű hajlított fa bútorok, a fehér falak, a puritán, kényelmes, skandináv otthonok meghittségét adják. E stílus szívesen használja a tört színeket, a bézst, világosszürkét, halványkéket és zöldet, illetve a világos fa színeket. A natúr, visszafogott színű bútorokat színes textíliák tehetik mozgalmasabbá, míg a kiegészítők esetében a szintén természetbarát anyagokból készült, praktikus fonott kosarak, üveg és kerámia dísztárgyak fokozzák az adott tér kellemét. A modern és letisztult skandináv stílussal jól keverhető vintage, a modern és régi hatású bútorok jól meg férnek egymás mellett, a kedves emlékeket idéző darabokkal bensőséges, kellemes otthon alakítható ki.

Tartalomhoz tartozó címkék: bútor trendek lakberendezési stílusok