A kényelmes vásárlás és az igényeinek megfelelő termékek ajánlása érdekében kérjük, fogadja el az ehhez szükséges cookie-kat a "Rendben" gombra kattintással. Ezzel meg tudjuk őrizni beállításait és preferenciáit, illetve az Ön által megtekintett oldalakat, amely jobb vásárlási élményt biztosít. Választását később bármikor módosíthatja. 

Az adatfeldolgozással kapcsolatos további információkról itt olvashat bővebben:

Adatvédelmi tájékoztató

Menü

AZ OTTHON STÍLUSAI

2016. 09. 28. 15:28:52

Minimál, vintage, rusztikus, retro, skandináv. A lakberendezés gyakran emlegetett stílusai. Ha nem is vagyunk járatosak e témában, nincs mélyebb ismeretünk róluk, azért valószínűleg mindegyikkel kapcsolatban felötlik egy-egy jellemző vonás, sajátosság. Mi pedig úgy gondoltuk, egy picit részletesebb összefoglalót adunk ezekről a lakberendezési stílusokról.

Minimál

CAMA SAMBA B NAPPALI BÚTOR SZETT - A-Z Bútor WebáruházDomináns kortárs stílusirányzat, amelynek gyökerei a Bauhausig nyúlnak vissza, amelynek iskoláját Walter Gropius, német építész alapította 1919-ben. A Bauhaus a díszítések háttérbe szorításával a formát, a szerkezeteket és a funkciót helyezte előtérbe, előszeretettel használta a csillogó krómozással vont acélcsöveket, fémeket, formavilágát az egyszerű geometriai síkok és testek ábrázolása jellemezte. A minimál kissé hűvös eleganciáját letisztultsága, egyenes vonalvezetése, a kerekítetlen élek, négyszögletes felületek és sajátos térhasználata adja. Azaz a tágas, nagy ablakos, fénnyel elárasztott, levegős terek, a nagyobb méretű, alacsonyabb bútorok elhelyezése, a nemes anyagok, a bőr, a fa használata. Egy minimál stílusú nappali minimális mennyiségű bútort igényel, a tárolásra, pakolásra alkalmas darabokat mellőzi, ezek a gardróbba, előszobába, hálószobába kerülnek. Jellegzetes bútordarabja a nagyobb kanapé vagy ülőgarnitúra, amely általában önmagában uralja a teret. A mesterséges fényeket jellemzően, a mennyezeti megvilágítás mellett elengedhetetlen állólámpa adja.  Ez a stílus kedveli a rendet, hiszen a szétszórt holmik, a rendezetlenség megtöri alapvető elemét, a harmóniát. Itt a legkisebb tárgyaknak is helyük van, minden részletnek összhangban kell lennie egymással.

Sokaknak talán ridegnek tűnhet ez a visszafogott színvilágú, egyszínű, inkább a fehér, fekete, szürke, barnás, bézses árnyalatokkal játszó miliő, amely azonban egy jól megválasztott szőnyeggel, dekorációval, mintás falrésszel nagyon is lággyá tehető.

Vintage

 HALMAR MEZO B-1 SZÁMÍTÓGÉPASZTAL - A-Z Bútor WebáruházE francia szót kezdetben, a borászatban a minőségi, óborokra használták, és csak később terjedt el a lakberendezés, illetve a divat világában, mint patinás megjelenésű, hangulatú, formavilágában és mintázatában régies összeállítás. Tárgyainak, bútorainak külleme szándékoltan kopottas, a régi időket idézi, színeiben a világos, illetve pasztellszínek dominálnak. Általában egyszínűek, minták csak ritkán jelennek meg, azok is inkább a szőnyegeken, lakástextileken. Ez a nosztalgikus stílusirányzat harmonikus és idilli összhatású, amelyet csak tovább erősít a természetes anyagok használata, mint például a fa, a porcelán, a csipke, vagy a kovácsoltvas. A régi keretekkel körül ölelt fotográfiák, a vesszőből font virágkosarak, a direkt, pattogzó festéssel vont kovácsoltvas részletek, leharcoltnak tűnő éjjeliszekrények, komódok, ódon hatást keltő ülőpamlagok és székek, mind-mind olyan elemek, amelyekkel karakteres, vintage stílusú otthont teremthetünk.

Retro

K DESIGN PIX ÁLLÓLÁMPA, FEKETE - A-Z Bútor Webáruház

Az előző század 50-70-es éveinek újjászületése a lakberendezésben is nyomon követhető. Anyagaiban a króm, műanyag, üvegszálas műanyag, a falakon és bútorokon a harsány és kontrasztos színkombinációk vidám és életteli hangulatot árasztanak. Színeiben gyakori a pink, meggypiros, mustársárga, kivi zöld, a fekete és a fehér, mintázatában a nagyméretű, geometrikus formák, körök, kockák, virágok jelennek meg főként. A minimállal szemben a gömbölyű, áramvonalas, futurisztikus megjelenésű bútorok jellemzik, amelyek nélkülözik a fa anyagát, helyette a fényes műanyagok és fémek kerülnek előtérbe. Főként a fiatalok által kedvelt derűs és üdítő stílus ez, amelynek darabjaival igazán különleges miliő hívható életre.

 

Rusztikus

Rusztikus hálószobaA rusztikus, avagy vidéki stílus alapvetően a francia és angol vidéki otthonok inspirációját tükrözi. Hangsúlyosan a fa, a természetes kő és a nyerstégla az, amely a padló, a bútorok, a fali díszítő elemek alapanyagát képviseli. A fa bútorok robusztussága, a kandalló, a virágos, vagy éppen kockás textilek, kézi szőttesek, a kő- vagy hajópadló allkalmazása a vidék hangulatát idézik. A tárgyakra az egyszerűség, a funkcionalitás és a kényelem jellemző. A minimál stílussal ellentétben itt nem ront az összképen a kellemes rendetlenség, a régi és új bútorok együttes használata, vagy a harsányabb színek alkalmazása a natúr, bézs és világos színek mellett.

Skandináv

K DESIGN TRIVET ÁLLÓLÁMPA, SZÜRKE-FEKETE - A-Z Bútor WebáruházA skandináv stílust az egyszerűség és a természetesség jellemzi, mindez tükröződik tárgyaiban, formavilágában, színeiben. A gyapjú, a pamut használata, az egyszerű vonalvezetésű hajlított fa bútorok, a fehér falak, a puritán, kényelmes, skandináv otthonok meghittségét adják. E stílus szívesen használja a tört színeket, a bézst, világosszürkét, halványkéket és zöldet, illetve a világos fa színeket. A natúr, visszafogott színű bútorokat színes textíliák tehetik mozgalmasabbá, míg a kiegészítők esetében a szintén természetbarát anyagokból készült, praktikus fonott kosarak, üveg és kerámia dísztárgyak fokozzák az adott tér kellemét. A modern és letisztult skandináv stílussal jól keverhető vintage, a modern és régi hatású bútorok jól meg férnek egymás mellett, a kedves emlékeket idéző darabokkal bensőséges, kellemes otthon alakítható ki.

Tartalomhoz tartozó címkék: bútor trendek lakberendezési stílusok