A kényelmes vásárlás és az igényeinek megfelelő termékek ajánlása érdekében kérjük, fogadja el az ehhez szükséges cookie-kat a "Rendben" gombra kattintással. Ezzel meg tudjuk őrizni beállításait és preferenciáit, illetve az Ön által megtekintett oldalakat, amely jobb vásárlási élményt biztosít. Választását később bármikor módosíthatja. 

Az adatfeldolgozással kapcsolatos további információkról itt olvashat bővebben:

Adatvédelmi tájékoztató

ERGONOMIKUS GYEREKBÚTOROK, BEÁLLÍTÁSI TANÁCSOK

2014. 08. 01. 15:47:52
ERGONOMIKUS GYEREKBÚTOROK, BEÁLLÍTÁSI TANÁCSOK

A felnőttek több mint 50%-a szenved  fájdalomtól  a gerinc alsó vagy felső részén. Ezek a fájdalmak főként ülő munkavégzésénél jellemzők, és többnyire a rossz tartás miatti gerincferdülésből, hátizom feszülésből, izommerevségből származnak. Amikor normál széken ülünk, rendkívüli módon terheljük a gerincünket, mivel ülés közben az izmaink nyugalmi állapotban vannak és a csigolyák rendkívüli nyomás alá kerülnek. A gerincproblémák enyhíthetők orvosi ellátással, a csigolyák sérülései azonban legtöbbször megmaradnak. Az ilyen egészségkárosodások megelőzését kora gyerekkorban kell elkezdeni, amihez az ergonomikus, állítható méretű bútor a legjobb megoldás.

TANÁCSOK A BÚTOROK MEGFELELŐ BEÁLLÍTÁSÁHOZ

Székmagasság: a szék magasságának helyes beállítása az első lépés. A gyerek mindkét teljes talpa legyen kényelmesen a padlón, a lábszár és a comb megközelítőleg 90 °-os szöget zárjon be.

A szék ülőlapjának mélysége (ülésmélység): ennek megfelelő beállítása nagyon fontos a láb kényelméhez. Ha az ülőrész túl rövid, akkor a vérkeringés lehet rossz, a túl hosszú ülőrész pedig térdfájdalmakhoz vezethet. A megfelelő ülésmélységet úgy tudjuk beállítani, ha a gyerek a combja kétharmadával ül a széken és kényelmesen a háttámlának támaszkodik. Külön figyeljünk a hát alsó részére is!

Asztalmagasság: a szék megfelelő méretre állítása után állítsuk be az asztal helyes magasságát. Ez akkor optimális, ha a fenti székbeállítás és testtartás mellett a könyök érinti az asztallapot.

Asztallap dőlésszöge: amikor a gyerekek vízszintes asztallapon dolgoznak, akkor túlságosan lehajtják a fejüket, és ez a felső hátizom feszüléséhez és fejfájáshoz vezethet. Ez a felesleges gerincterhelés elkerülhető, ha az asztallap szögét 10° – 16° -ra állítjuk íráshoz és még nagyobb szögre olvasáshoz. (A legjobb megoldás a könyvet vagy füzetet a kihúzható könyvtartóra helyezni, ami egy praktikus, különálló kiegészítő, számos döntési lehetőséggel. Betolható, elrejthető a polcon, kihúzva pedig a könyvet, füzetet helyezhetjük rá, beállítva a legmegfelelőbb dőlésszöget.)

A BÚTOROK AJÁNLOTT BEÁLLÍTÁSA (cm-ben):

testmagasság

ülésmagasság

asztalmagasság

108-121

31

53

119-142

35

59

133-159

38

64

146-176

43

71

159-188

46

76

 

Ergonomikus gyerekbútor kínálatunk itt megtekinthető.

VIDEOK, BEÁLLÍTÁSI ÚTMUTATÓK AZ ERGONOMIKUS BÚTOROKHOZ:

Mayer ergonomikus bútor videók