A kényelmes vásárlás és az igényeinek megfelelő termékek ajánlása érdekében kérjük, fogadja el az ehhez szükséges cookie-kat a "Rendben" gombra kattintással. Ezzel meg tudjuk őrizni beállításait és preferenciáit, illetve az Ön által megtekintett oldalakat, amely jobb vásárlási élményt biztosít. Választását később bármikor módosíthatja. 

Az adatfeldolgozással kapcsolatos további információkról itt olvashat bővebben:

Adatvédelmi tájékoztató

Menü

FINN TERVEZŐK A BÚTOROK VILÁGÁBAN

2016. 04. 04. 10:37:37
FINN TERVEZŐK A BÚTOROK VILÁGÁBAN

A többnyire a kézműiparból érkező tehetséges tervezőkből talán Finnország adott a legtöbbet a skandináv országok közül a világnak. Közülük most két tervezőt, Alvar Aalto-t és Eero Aarnio-t emelnénk ki, akik az ipari formatervezésben, illetve a bútortervezésben játszott szerepük folytán hazájuk határain kívül is ismertté váltak.

Alvar Aalto Tank ChairAlvar Aalto - a hajlított fa bútorok finn mestere

Alvar Aalto (1898 – 1976) nemcsak a XX. századi finn építészet legnagyobb alakja, hanem a modern bútortervezés egyik vezető egyénsége is, a hajlított fa bútorok finn atyja. Építészként az ember és tér viszonya érdekelte, főbb megbízásai - gyárak, iskolák, templomok, színházak tervezése – arra késztették, hogy sok emberrel számolva készítse el épület terveit. Építészként saját épületeihez tervezett tárgyakat, többnyire így keletkeztek világítótestei és ülőbútorai is. A paimioi szanatóriumot 1921-ben építette, amelyhez nyugágyakat és egyéb kisméretű bútorokat is tervezett. Ezzel körülbelül egyidőben tervezte meg a viipuri városi könyvtárat is, ahol kis helyet elfoglaló székeket kellett felállítani. Aalto ehhez a feladathoz Finnország természetes és hagyományos nyersanyagát, a fát választotta, a legmodernebbnek számító technikai eljáráshoz folyamodva: a forró gőzben rétegelt lemezt felhasználva. Ennek eredménye egy olyan bútor lett, amely annyira robusztus, mint amilyen könnyű és letisztult megjelenésű. A rétegelt lemezekkel és hajlított fával folytatott kísérletezéseinek gyümölcseként születtek meg forradalmian új, hengeres formájú székei. Aalto az építészet és a széktervezés mellett megjelenő munkái az iparművészet több területét is meghódították: világítás- és üvegterveivel is elismerést vívott ki világszerte.

Eero Aarnio Gömb székEero Aarnio futurisztikus székei

Eero Aarnio a műanyag ipari formatervezésben való felhasználásának élenjáró alakja, az egyik legismertebb finn bútortervező. Az 1932-ben született tervező, a Helsinki Iparművészeti Intézetben tanult, 1962-ben nyitotta meg saját belsőépítészeti és formatervezői irodáját. A 60-70-es évek sci-fi filmjeiből és a magazinokból jól ismert, ikonikusnak számító Labda, vagy Gömb székként is emlegetett újítását 1963-ban tervezte. A szék valódi újdonságnak számított abban az időben, üvegszállal erősített műanyaga és gömb formája miatt. A futurisztikus fotel ülőrészét kárpitozott szivacs borította és egy forgó fém talpon állt.  Ezt követte az 1968-as tervezésű Buborék fotel, amely ezúttal átlátszó műanyagból készült és mennyezeti rögzítéssel lógott lefelé. Aarnio felfedezve a műanyagban rejlő új alternatívákat megmaradt a skandináv hagyományokra jellemző minőség és tartósság mellett. Munkáival seregnyi díjat nyert el, alkotásait a világ legrangosabb múzeumai őrzik.

 
 
fotók: https://en.wikipedia.org/wiki/Ball_Chair#/media/File:Ngv_design,_eero_aarnio,_globe_chair_1963-65_01.JPG
https://en.wikipedia.org/wiki/Alvar_Aalto#/media/File:Alvar_Alto_-_Tank_Chair_(Armchair_400).jpg
https://en.wikipedia.org/wiki/Alvar_Aalto#/media/File:Aalto_table_and_chairs1.JPG
 
Tekintse meg hajlított fából készített termékeinket és gömbölyű műanyag foteljeinket is: