A kényelmes vásárlás és az igényeinek leginkább megfelelő termékek ajánlása érdekében kérjük, fogadja el az ehhez szükséges cookie-kat a "Rendben" gombra kattintással. Választását később bármikor módosíthatja. Az adatfeldolgozással és partnereinkkel kapcsolatos további információkról itt olvashat bővebben: Adatvédelmi tájékoztató
Menü

FINN TERVEZŐK A BÚTOROK VILÁGÁBAN

2016. 04. 04. 10:37:37
FINN TERVEZŐK A BÚTOROK VILÁGÁBAN

A többnyire a kézműiparból érkező tehetséges tervezőkből talán Finnország adott a legtöbbet a skandináv országok közül a világnak. Közülük most két tervezőt, Alvar Aalto-t és Eero Aarnio-t emelnénk ki, akik az ipari formatervezésben, illetve a bútortervezésben játszott szerepük folytán hazájuk határain kívül is ismertté váltak.

Alvar Aalto Tank ChairAlvar Aalto - a hajlított fa bútorok finn mestere

Alvar Aalto (1898 – 1976) nemcsak a XX. századi finn építészet legnagyobb alakja, hanem a modern bútortervezés egyik vezető egyénsége is, a hajlított fa bútorok finn atyja. Építészként az ember és tér viszonya érdekelte, főbb megbízásai - gyárak, iskolák, templomok, színházak tervezése – arra késztették, hogy sok emberrel számolva készítse el épület terveit. Építészként saját épületeihez tervezett tárgyakat, többnyire így keletkeztek világítótestei és ülőbútorai is. A paimioi szanatóriumot 1921-ben építette, amelyhez nyugágyakat és egyéb kisméretű bútorokat is tervezett. Ezzel körülbelül egyidőben tervezte meg a viipuri városi könyvtárat is, ahol kis helyet elfoglaló székeket kellett felállítani. Aalto ehhez a feladathoz Finnország természetes és hagyományos nyersanyagát, a fát választotta, a legmodernebbnek számító technikai eljáráshoz folyamodva: a forró gőzben rétegelt lemezt felhasználva. Ennek eredménye egy olyan bútor lett, amely annyira robusztus, mint amilyen könnyű és letisztult megjelenésű. A rétegelt lemezekkel és hajlított fával folytatott kísérletezéseinek gyümölcseként születtek meg forradalmian új, hengeres formájú székei. Aalto az építészet és a széktervezés mellett megjelenő munkái az iparművészet több területét is meghódították: világítás- és üvegterveivel is elismerést vívott ki világszerte.

Eero Aarnio Gömb székEero Aarnio futurisztikus székei

Eero Aarnio a műanyag ipari formatervezésben való felhasználásának élenjáró alakja, az egyik legismertebb finn bútortervező. Az 1932-ben született tervező, a Helsinki Iparművészeti Intézetben tanult, 1962-ben nyitotta meg saját belsőépítészeti és formatervezői irodáját. A 60-70-es évek sci-fi filmjeiből és a magazinokból jól ismert, ikonikusnak számító Labda, vagy Gömb székként is emlegetett újítását 1963-ban tervezte. A szék valódi újdonságnak számított abban az időben, üvegszállal erősített műanyaga és gömb formája miatt. A futurisztikus fotel ülőrészét kárpitozott szivacs borította és egy forgó fém talpon állt.  Ezt követte az 1968-as tervezésű Buborék fotel, amely ezúttal átlátszó műanyagból készült és mennyezeti rögzítéssel lógott lefelé. Aarnio felfedezve a műanyagban rejlő új alternatívákat megmaradt a skandináv hagyományokra jellemző minőség és tartósság mellett. Munkáival seregnyi díjat nyert el, alkotásait a világ legrangosabb múzeumai őrzik.

 
 
fotók: https://en.wikipedia.org/wiki/Ball_Chair#/media/File:Ngv_design,_eero_aarnio,_globe_chair_1963-65_01.JPG
https://en.wikipedia.org/wiki/Alvar_Aalto#/media/File:Alvar_Alto_-_Tank_Chair_(Armchair_400).jpg
https://en.wikipedia.org/wiki/Alvar_Aalto#/media/File:Aalto_table_and_chairs1.JPG
 
Tekintse meg hajlított fából készített termékeinket és gömbölyű műanyag foteljeinket is: