A kényelmes vásárlás és az igényeinek megfelelő termékek ajánlása érdekében kérjük, fogadja el az ehhez szükséges cookie-kat a "Rendben" gombra kattintással. Ezzel meg tudjuk őrizni beállításait és preferenciáit, illetve az Ön által megtekintett oldalakat, amely jobb vásárlási élményt biztosít. Választását később bármikor módosíthatja. 

Az adatfeldolgozással kapcsolatos további információkról itt olvashat bővebben:

Adatvédelmi tájékoztató

ÜLJÜNK JÓL!

2016. 02. 09. 10:55:11

Fáj a derekam, zsibbad a lábam, úgy érzem, leszakad a vállam – ezek azok a kellemetlen, visszatérő érzések, amelyek az „ülőmunkások” számára sajnos nem ismeretlenek. És mivel egyelőre nem megoldott, hogy az íróasztalnál történő ülést kiváltva séta, futás vagy bármely jótékony mozgásforma közben műveljük szeretett, vagy épp kevésbé szeretett munkánkat, kénytelenek vagyunk megint csak ülni, ülni és ülni.

Hogyan üljünk helyesen számítógépezés közben?A számítógépasztal börtöne, a folyamatos klaviatúrajáték óhatatlanul megvisel bennünket, megterheli a gerincünket, a rossz testtartás mozgásszervi megbetegedéseket idézhet elő. Tanácsos tehát megelőzni és kompenzálni a hosszas üldögélés okozta kellemetlenségeket, apró trükkökkel és némi odafigyeléssel sokat tehetünk egészségünkért e téren is.

A legfontosabb, hogy kialakítsuk a megfelelő irodai környezetet, ennek pedig egyik lényeges követelménye a jó minőségű, irodai forgószék, amely legyen a testalkatunkhoz méretezett, lehetőleg több funkcióval rendelkező, funkcióiban állítható. Persze nem sokra megyünk, akár a „legokosabb” ülő alkalmatossággal sem, ha annak beállításait nem megfelelő módon használjuk, ha a helyes testtartásra nem fordítunk figyelmet.

Az ülésmagasság a gázlifttel állítható, optimális beállításának eredményeként a combunk a padlóval párhuzamosan helyezkedik el, míg lábszárunkkal derékszöget zár be, miközben talpunk a földön van. A lábainkat soha ne tegyük keresztbe, ez hosszú távon nem tesz jót a végtagok vérellátásának és egy idő után kényelmetlen is ez a pozitúra. A megfelelő méretű ülőlap csak annyira mély, hogy csupán néhány centiméternyi teret hagy a térdhajlat és az ülőlap elülső része között. Ha esetleg az íróasztal mérete miatt a székünk magasabb pozícióban használható, és így a talpunk nem éri el teljesen a padlót, jó szolgálatot tehet egy lábtámasz.

Amennyiben számítógéppel dolgozunk, akkor a legjobb, ha a monitor karnyújtásnyira van a szemünktől, monitor felső széle pedig körülbelül a szemmel egy magasságban, vagy valamivel az alatt.

A kartámasz nem csak a kényelmet szolgálja, a vállaink is hálásak lesznek, ha nem izomból kell a karokat tartaniuk gépelés, írás közben: figyeljünk rá, hogy felkarunk és alkarunk derékszöget zárjon be. Ha pedig a karfa puha felületű, a könyök és az alkar stabil alátámasztása mellett a komfort érzetünket is emeli.

A számítógép előtt ülve a fejünket lehetőleg tartsuk egyenesen, teljesen csússzunk hátra a szék ülőfelületén, hogy a derekunk a széktámla alsó részének támaszkodhasson. Sokan hajlamosak egy idő után fokozatosan előre csúszni, így már csak a hát közepét támasztva meg a szék támláján, ezzel görbítve a tartást, terhelve a gerincet.

Ha forgószékünk nem ergonomikus kialakítású, deréktámasszal, speciális ülőpárnával adhatunk ideális támaszt a gerincnek, de a helyes testtartást segítheti a lábtartó, a monitor vagy a laptop állvány használata is.

A szakemberek a munkájuk miatt hosszasan ülni kényszerülőknek azt javasolják, hogy óránként álljanak fel, lazítsanak, nyújtsanak néhány egyszerű tornagyakorlattal és lehetőleg a szabadidejük nagy részét ne a számítógép előtt töltsék. No és persze a már unalomig, mégsem elégszer ismételt tanács: mozogni, mozogni, mozogni!

forrás: antares.hu

Aktuális forgószék kínálatunk itt megtekinthető.

Tartalomhoz tartozó címkék: forgószék szék ergonomikus bútorok