A kényelmes vásárlás és az igényeinek megfelelő termékek ajánlása érdekében kérjük, fogadja el az ehhez szükséges cookie-kat a "Rendben" gombra kattintással. Ezzel meg tudjuk őrizni beállításait és preferenciáit, illetve az Ön által megtekintett oldalakat, amely jobb vásárlási élményt biztosít. Választását később bármikor módosíthatja. 

Az adatfeldolgozással kapcsolatos további információkról itt olvashat bővebben:

Adatvédelmi tájékoztató

HYGGE ÉS LAGOM – SKANDINÁV ÉLETÖRÖM A LAKBERENDEZÉSBEN

2020. 02. 19. 11:39:22

Ami a dánoknak a hygge, az a svédeknek a lagom. Mindkettő az élet tudatos megéléséről, a pillanat öröméről szól, olyan pozitív életszemléletek, amelyekből érdemes merítkezni. Különösen tél végén, amikor elégnek érezzük már a szürkeséget, a hideget, jól jön a derűlátás. Ráadásul a lakberendezésben is megtalálhatóak, a skandináv stílusok határozottan, vagy csak jelzésértékűen, de otthonunkba is becsempészhetőek.

Fotelek_A-Z Webáruház

Lagom – pont elég

A svéd kifejezés valami olyasmit jelent, hogy pont jó, se nem sok, se nem kevés, hanem éppen elég. Életfilozófia, amely az élet, a jelen, a pillanat örömének megéléséről szól. Fontos, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a magánélet és a munka között, felismerjük a lényeges dolgokat, feladatokat és azokra koncentráljunk. Elégedjünk meg azzal, hogy csak elég jók vagyunk, ne hajtsuk magunkat a kiégésig, engedjük meg magunknak időnként a semmittevést, kapcsolódjunk ki, találjunk kreatív elfoglaltságot, azaz soha ne feledkezzünk meg arról, hogy a kiegyensúlyozottságunk rajtunk múlik.

Ez a szemlélet mutatkozik meg a skandináv stílusú a lakberendezésben is, amely az egyensúly megtalálásáról, a mértékletességről szól. Jellemzően letisztult formavilágú és funkcionalista, előszeretettel használ természetes anyagokat úgy, mint a fa, a kerámia, az üveg.  A belső terekben jól érzékelhető a hangulatosságra, a világosságra való törekvés, ezért is gyakori a különféle fényforrások, a nyitott terek és a fehér szín használata. A stílusnál a fehér különösen jellemző a falak, a padlók és a bútorok esetében is. A berendezés szellős, otthonos, fontos bútorai a hajlított favázas székek, kisebb kanapék, fotelek, a kandalló és a nagyméretű fa asztalok, amelyek a praktikumot és a kényelmet szolgálják.

Hygge – jóllét, meghittség

PÁRNÁK ÉS TAKARÓK -  A-Z WEBÁRUHÁZA dánok számára a fénytelen, sötét, téli hónapok letargikus hatását a hygge életszemlélete oldja, azaz tudatosan igyekeznek hangulatossá, kedélyessé tenni ezt az időszakot a mindennapokba csempészett meghittséggel, a természet, a társasági lét örömeinek élvezetével. A mindennapok kihívásai közt törekednek lehetőséget teremteni a kellemes környezetben történő pihenésre, az ellazulásra, olyan közösségi vagy egyéni visszavonulós tevékenységre, amelyek melengeti a lelket és jót tesz a közérzetnek.

A fény itt is nagy szerepet kap, a lakás különböző helyein elhelyezett fényforrások mellett, sok-sok gyertyát használnak a hangulatos, barátságos hatás érdekében. Jellemző a textíliák halmozása, a műszőrme, vagy bolyhos szőnyegek minél puhább változatai, a személyes emlékeket őrző dísztárgyak, apróságok jelenléte. A bekuckózáshoz egy forró ital, egy jó könyv lehet a társaság, a hygge érzést pedig tovább fokozza a nagy fotelek, a puha takarók és párnák kényelme.

Tartalomhoz tartozó címkék: lakberendezési stílusok