A kényelmes vásárlás és az igényeinek megfelelő termékek ajánlása érdekében kérjük, fogadja el az ehhez szükséges cookie-kat a "Rendben" gombra kattintással. Ezzel meg tudjuk őrizni beállításait és preferenciáit, illetve az Ön által megtekintett oldalakat, amely jobb vásárlási élményt biztosít. Választását később bármikor módosíthatja. 

Az adatfeldolgozással kapcsolatos további információkról itt olvashat bővebben:

Adatvédelmi tájékoztató

Menü

KERTBE ÜLTETHETŐ, HELYTAKARÉKOS SZOBANÖVÉNYEK

vendég szerzőnktől, Szabó Gábortól
2018. 10. 10. 00:00:00

Egy megfelelően elhelyezett szobanövény képes akkor is feldobni a lakás hangulatát, amikor odakinn tombolnak a mínuszok, szakad a hó és korán sötétedik. Ha úgy érzi, valamivel feldobná az otthonát, ebben a komor időszakban, viszont nem vágna bele nagyobb átalakításokba, akkor ideális választás egy olyan növény, amelyet a jó idő beköszöntével akár ki is ültethet a kertjébe. Ugyanis egy pálma, egy vadcitrom vagy akár egy gin zeng egy az egyben képes megváltoztatni a szoba vagy a kert hangulatát, sőt, akár a fürdőszobába is csempészhet egy kis életet.

Nem mindegy azonban, mekkorára nőnek ezek a növények, hiszen nem túl kényelmes, amikor a nappaliban vagy a hálószobában kerülgetni kell az egyre terebélyesebb dísznövényeket, valamint természetesen a kiültetés sem olyan egyszerű, amikor egészen nagyra nő a zöld hangulatfelelős. Engedje meg, hogy bemutassunk Önnek néhány olyan növényt, amelyek nem nőnek nagyra, mégis dekoratív elemei a lakásnak és a kertnek egyaránt.

Dobja fel a fürdőszobáját vízipálmával!

vízipálmaA vízipálma az a növény, amely a kertben és a lakásban egyaránt remekül érzi magát, sőt, külön örülni fog annak, ha egy kicsit is hajlamos a növények túlöntözésére, ugyanis ebben az esetben nincs olyan, hogy túl sok víz. Sőt, amennyiben régóta keres valamilyen növényt, ami jól érzi magát akár a párás fürdőszobában is, akkor sem kell tovább keresgélnie. Egy kis zöld minden helységet feldob, és lássuk be, nem könnyű olyan növényt találni, amely jól érzi magát egy olyan helyen, ahol igen sok a nedvesség. A vízipálma viszont egyenesen rajon ezért! Tavasszal pedig ha gondolja, gond nélkül kiültethető a kertbe. A vízipálma a jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag humuszos talajt kedveli. Lényeges, hogy a mocsaras közegben érzi magát a legjobban, így célszerű ilyen helyszínt választani neki. Az ültetőgödör ásásánál arra kell odafigyelni, hogy legyen kétszer olyan mély és széles, mint amekkora konténert, melyben a vízipálma van. Ez a növény fény- és melegigényes, de félárnyékban is kiegyenlített a növekedése. Az, hogy csoportosan ülteti el vagy szoliternövényként képzeli el a kertjében, kizárólag az ön döntése.

Télen a nappali, nyáron a kert éke a kínai kenderpálma

kenderpálmaEz a különleges növény Európa szinte legelterjedtebb pálmája, ám nem kell megijedni az elnevezéstől, ez a típus ugyanis lassan növekszik, törzse pedig bizonyos kor után kezd el magasra nőni. Szóval ha hirtelen egy mediterrán, tengerparti terasz képe jutott az eszébe, akkor szó sincs ilyesmiről. Bár tény, hogy a nappaliban egy nagyobb üvegfelület elé pakolva igazán mutatós lehet. Különösen jó választás ez abban az esetben, ha szeretné elkerülni a zsúfoltságot, viszont szeretné elegánssá és stílusossá tenni a szobát.
Egy ideig jól mutat a beltérben, viszont ha szeretne teret hagyni ennek a növénynek a kibontakozásra, akkor érdemes kiültetni a kertbe. A szabadban akár a -20 Celsius fokot is gond nélkül átvészeli, a titok abban rejlik, hogy széltől védett helyre kell ültetni, ahol a lehető legtöbbet éri napsütés. A talaj iránt nincs különösebb igénye, ráadásul igen dekoratív növényről van szó. A törzsét sötétbarna rost borítja, a levelei legyező alakúak, krémsárga virágait pedig megmutatja a nyári időszakban.

Mediterrán érzés a hálószobában, avagy tegye stílusossá otthonát vadcitrommal!

vadcitrom gyümölcseHa szeretne igazi mediterrán hangulatot az otthonába, akkor nem hiányozhat a hálószobából a vadcitrom, amely egy-két éven belül elérheti akár a két méteres magasságot is, melyet metszéssel szabályozhat. Lássuk be, a tél közepén igazán nem könnyű egy kis nyári hangulatot csempészni az otthonunkba. Viszont a vadcitrom segítségével még a leghidegebb napon is mediterrán lehet a hangulat a lakásában. A kertbe is bátran kiültetheti, ugyanis, bár mediterrán növény, ha megfelelő helyet talál neki, akkor a téli „pihenés” után újra megtelik élettel, virágokat bont, majd gyümölcsöket hoz. Bár vannak különleges igényei ennek a növénynek, mégis megéri a róla való gondoskodás, amikor a reggeli kávéját a saját termesztésű vadcitromjai mellett fogyaszthatja el a nappaliban.

Nem csak egészséges, de dekoratív is az ötujjas gin zeng

ginzengAmennyiben igazán dekoratív zöld növényt keres, ajánljuk figyelmébe a halhatatlanság növényének is nevezett ötujjas gin zenget. A jó hír az, hogy nincs olyan helység, ahol ne mutatna jól ez az igazán kis helyet foglaló, esztétikus növény. Ez a különlegesség tulajdonképpen egy gyógynövény, amely a kínai orvoslás egyik alapja. A leveleiből készített tea optimálisan szabályozza a vérnyomást, beállítja a kedvező vércukorszintet, valamint a szív működését is fokozza, a koleszterinszintet képes csökkenteni, nyugtatja az idegeket, valamint nem utolsó sorban az immunrendszert is erősíti. Mivel nagyon érzékeny a fagyra, csak tavasztól őszig szabad a kertben tartani, a téli időszakban mindenképpen be kell vinni a házba. Virágait júliustól augusztusig hozza. Ha nincs kertje, akkor sincs probléma, szobanövényként ugyanis az ablakhoz közel bátran nevelhető, legyen szó a nappaliról, a hálószobáról vagy akár a konyháról.

Ha kedvet kapott valamelyik növény beszerzéséhez, egyszerűen megvásárolhatja Megyeri Szabolcs kertész online webáruházában, ide kattintva.

 
Tartalomhoz tartozó címkék: ajándékötlet kert és terasz nappali