A kényelmes vásárlás és az igényeinek megfelelő termékek ajánlása érdekében kérjük, fogadja el az ehhez szükséges cookie-kat a "Rendben" gombra kattintással. Ezzel meg tudjuk őrizni beállításait és preferenciáit, illetve az Ön által megtekintett oldalakat, amely jobb vásárlási élményt biztosít. Választását később bármikor módosíthatja. 

Az adatfeldolgozással kapcsolatos további információkról itt olvashat bővebben:

Adatvédelmi tájékoztató

Menü

KIS KONYHÁK PRAKTIKUS BERENDEZÉSE

2016. 08. 26. 14:41:17

HALMAR SONIA KONYHA, 220 CM - A-Z Bútor WebáruházAkár kicsi, akár nagy, a konyha esetében különösen fontos előre megtervezni a berendezést, hiszen elsősorban egy olyan munkaterületről van szó, ahol a praktikus elrendezés sokat segíthet abban, hogy az előkészítés, főzés, tálalás flottul, kényelmesen és minél kevesebb felesleges energiaráfordítással történjen. A kisebb konyhában pedig kiváltképp érdemes a célszerű kialakításra törekedni.

Elsőként vegyük sorra, melyek azok a munkafelületek, amelyekre mindenképpen szükségünk lenne, azaz alapvetően: a tárolóhelyekre (szekrények, polcok, hűtő), mosogatóblokkra, előkészítő felületre, tűzhelyre (sütő-főzőlap), tálalórészre. Ezek egyenként legalább 60 cm hosszúak, így nem biztos, hogy egy kis konyhában mindet kialakíthatjuk, át kell tehát gondolni, melyik száműzhető esetleg a lakás más helyiségébe. Valószínűleg nem a mosogatóblokk lesz ez, de például a hűtő, mélyhűtő, vagy valamely tárolóhely kiköltöztethető például az előszobába is. A hűtőszekrényből több méretből választhatunk, gondoljuk tehát végig, hogy valóban szükségünk van-e egy 450 literes monstrumra, vagy megelégszünk egy kevésbé naggyal is. A kisebb gépek választása is a helytakarékosságot szolgálja, a hűtő beépíthető a pult alá és dönthetünk a két lapos főzőlap mellett is.

HALMAR PERLA KONYHA, 260 CM - A-Z Bútor WebáruházNem feltétlenül fontos, hogy az elrendezés kövesse a technológiai sorrendet, amely a hűtő, munkapult, mosogató, ha lehet, egy újabb munkapult, a főzőrész és a tálaló lenne. Rendezhetjük egy kicsit közelebb egymáshoz a különböző munkafelületeket, ha például így járunk el a mosogató és a főzőlap esetében, akkor más részeken nagyobb teret adhatunk például az előkészítésnek, de helyet spórolhatunk azzal is, ha elhagyjuk, vagy kihúzhatóvá tesszük az egyik munkapultot. A tűzhelyet lehetőleg olyan helyre tegyük, ahol megoldható felette a páraelszívó beépítése, és lehetőleg legalább az egyik oldalán marad szabad munkafelület, hogy főzéskor a szükséges kellékekhez kényelmesen hozzáférhessünk. A tárolás általában az alsó és felső, falra szerelt konyhaszekrényekkel, fiókokkal, esetleg polcokkal oldható meg. A szekrényeknél érdemes kisebb ajtajúakban gondolkodni, így nyitogatásukkor nem kell kerülgetni őket, ha pedig rendszeresen selejtezzük bennük a feleslegessé vált holmikat, elkerülhetjük a túlzsúfoltságot és tartalmuk is jobban áttekinthetővé válik. A konyhapultot érdemes szabadon hagyni, ne pakoljuk tele kis háztartási gépekkel, a kenyérpirítót, vízforralót, grillezőt úgysem használjuk mindennap, azokat inkább a szekrényben, polcon helyezzük el, míg a gyakran használatos eszközöket tegyük derék vagy vállmagasságba, könnyen elérhető helyre.

Színek és világítás

K DESIGN HALLEY FÜGGŐLÁMPA, EZÜST-PIROS - A-Z Bútor WebáruházA konyhában is játszhatunk a színekkel, ha maga a konyhabútor egyszínű is, egy-egy falrészt festhetünk vidám, energikus színekkel, napsárgával, zölddel, vagy feldobhatjuk mintás csempével. Persze maga a bútor is lehet színes, nem muszáj csak fehérben vagy sötétbarnában gondolkodni, de ez esetben a falak legyenek harmonizáló, visszafogottabb árnyalatúak. 

Az általános, mennyezeti világítás mellett, például a mosogatónál, a konyhapultnál, tűzhelynél érdemes az adott munkaterületre irányított, helyi világítást használni. Ezt megoldhatjuk spotlámpákkal, falba vagy a bútorba süllyesztett lámpatestekkel is, a lényeg, hogy erős fényükkel jól megvilágítsák az adott területet. 

Tekintse meg webáruházunk konyhabútor választékát!