A kényelmes vásárlás és az igényeinek leginkább megfelelő termékek ajánlása érdekében kérjük, fogadja el az ehhez szükséges cookie-kat a "Rendben" gombra kattintással. Választását később bármikor módosíthatja. Az adatfeldolgozással és partnereinkkel kapcsolatos további információkról itt olvashat bővebben: Adatvédelmi tájékoztató
Menü

KIS KONYHÁK PRAKTIKUS BERENDEZÉSE

2016. 08. 26. 14:41:17

HALMAR SONIA KONYHA, 220 CM - A-Z Bútor WebáruházAkár kicsi, akár nagy, a konyha esetében különösen fontos előre megtervezni a berendezést, hiszen elsősorban egy olyan munkaterületről van szó, ahol a praktikus elrendezés sokat segíthet abban, hogy az előkészítés, főzés, tálalás flottul, kényelmesen és minél kevesebb felesleges energiaráfordítással történjen. A kisebb konyhában pedig kiváltképp érdemes a célszerű kialakításra törekedni.

Elsőként vegyük sorra, melyek azok a munkafelületek, amelyekre mindenképpen szükségünk lenne, azaz alapvetően: a tárolóhelyekre (szekrények, polcok, hűtő), mosogatóblokkra, előkészítő felületre, tűzhelyre (sütő-főzőlap), tálalórészre. Ezek egyenként legalább 60 cm hosszúak, így nem biztos, hogy egy kis konyhában mindet kialakíthatjuk, át kell tehát gondolni, melyik száműzhető esetleg a lakás más helyiségébe. Valószínűleg nem a mosogatóblokk lesz ez, de például a hűtő, mélyhűtő, vagy valamely tárolóhely kiköltöztethető például az előszobába is. A hűtőszekrényből több méretből választhatunk, gondoljuk tehát végig, hogy valóban szükségünk van-e egy 450 literes monstrumra, vagy megelégszünk egy kevésbé naggyal is. A kisebb gépek választása is a helytakarékosságot szolgálja, a hűtő beépíthető a pult alá és dönthetünk a két lapos főzőlap mellett is.

HALMAR PERLA KONYHA, 260 CM - A-Z Bútor WebáruházNem feltétlenül fontos, hogy az elrendezés kövesse a technológiai sorrendet, amely a hűtő, munkapult, mosogató, ha lehet, egy újabb munkapult, a főzőrész és a tálaló lenne. Rendezhetjük egy kicsit közelebb egymáshoz a különböző munkafelületeket, ha például így járunk el a mosogató és a főzőlap esetében, akkor más részeken nagyobb teret adhatunk például az előkészítésnek, de helyet spórolhatunk azzal is, ha elhagyjuk, vagy kihúzhatóvá tesszük az egyik munkapultot. A tűzhelyet lehetőleg olyan helyre tegyük, ahol megoldható felette a páraelszívó beépítése, és lehetőleg legalább az egyik oldalán marad szabad munkafelület, hogy főzéskor a szükséges kellékekhez kényelmesen hozzáférhessünk. A tárolás általában az alsó és felső, falra szerelt konyhaszekrényekkel, fiókokkal, esetleg polcokkal oldható meg. A szekrényeknél érdemes kisebb ajtajúakban gondolkodni, így nyitogatásukkor nem kell kerülgetni őket, ha pedig rendszeresen selejtezzük bennük a feleslegessé vált holmikat, elkerülhetjük a túlzsúfoltságot és tartalmuk is jobban áttekinthetővé válik. A konyhapultot érdemes szabadon hagyni, ne pakoljuk tele kis háztartási gépekkel, a kenyérpirítót, vízforralót, grillezőt úgysem használjuk mindennap, azokat inkább a szekrényben, polcon helyezzük el, míg a gyakran használatos eszközöket tegyük derék vagy vállmagasságba, könnyen elérhető helyre.

Színek és világítás

K DESIGN HALLEY FÜGGŐLÁMPA, EZÜST-PIROS - A-Z Bútor WebáruházA konyhában is játszhatunk a színekkel, ha maga a konyhabútor egyszínű is, egy-egy falrészt festhetünk vidám, energikus színekkel, napsárgával, zölddel, vagy feldobhatjuk mintás csempével. Persze maga a bútor is lehet színes, nem muszáj csak fehérben vagy sötétbarnában gondolkodni, de ez esetben a falak legyenek harmonizáló, visszafogottabb árnyalatúak. 

Az általános, mennyezeti világítás mellett, például a mosogatónál, a konyhapultnál, tűzhelynél érdemes az adott munkaterületre irányított, helyi világítást használni. Ezt megoldhatjuk spotlámpákkal, falba vagy a bútorba süllyesztett lámpatestekkel is, a lényeg, hogy erős fényükkel jól megvilágítsák az adott területet. 

Tekintse meg webáruházunk konyhabútor választékát!