A kényelmes vásárlás és az igényeinek megfelelő termékek ajánlása érdekében kérjük, fogadja el az ehhez szükséges cookie-kat a "Rendben" gombra kattintással. Ezzel meg tudjuk őrizni beállításait és preferenciáit, illetve az Ön által megtekintett oldalakat, amely jobb vásárlási élményt biztosít. Választását később bármikor módosíthatja. 

Az adatfeldolgozással kapcsolatos további információkról itt olvashat bővebben:

Adatvédelmi tájékoztató

Menü

KOMFORTÉRZET, OTTHONOSSÁG, OPTIKAI TRÜKKÖK

2022. 04. 22. 14:59:02

A komfortérzet, vagy hogy mitől érezzük otthonosnak az adott teret, szubjektív és számtalan körülménytől függ, ám vannak olyan megoldások, amelyek jelentősen befolyásolják mindezt. Sorra is veszünk néhány ötletet alábbi bejegyzésünkben, olyan optikai trükkökkel, tippekkel együtt, amelyekkel térnövelő hatást is elérhetünk.

A maximális komfortérzet eléréséhez érdemes néhány körülményre odafigyelni, a megfelelő hőmérséklet, páratartalom, zajszint, vagy a világítás meghatározó tényezői lehetnek a jó közérzetnek. A világítás megtervezése lényeges része a lakberendezésnek, legyen szó mesterséges vagy természetes fényről, hatással van a hangulatra, a produktivitásra. A fényforrások, a meleg vagy hideg fények optimális kiválasztása jelentősen befolyásolják a közérzetet, a meghittséget, az adott tér szerepét. A zajok köztudottan feszültté tehetik az embert, akadályozzák a koncentrációt, a magas zajszintnek pedig egészségkárosító hatása is ismert. Ezét érdemes a háztartási gépeket, a túl hangos eszközöket mellőzni, vagy csendesebbre cserélni, és a modern zajvédelmi technológiákat részesíteni előnyben. Az optimálisnak nevezhető 40-60 százalékos páratartalom mellett törekedjünk arra, hogy a különböző helyiségek levegőjének hőmérséklete közel álljon egymáshoz, és lehetőleg 7-8 °C-nál ne legyen nagyobb az eltérés.

A komfort mellett az otthonosság érzését is növelhetjük, ehhez elsősorban a személyes tárgyaink, emlékek, dekorációk, növények, puha textíliák szükségesek. Persze jobb, ha kerüljük ezek túlzsúfolását, érdemes átgondoltan, játékosan, a berendezés sterilebb pontjait megtörve elhelyezni őket. A megfelelően kiválasztott és elhelyezett kisméretű bútorok is sokat hozzátehetnek az otthonossághoz, például a kisebb komódok, lerakóasztalok, polcos elemek, éjjeliszekrények, fotelek mozgalmassá és barátságossá tehetik a miliőt.

Tágasabb, világosabb - optikai trükkökkel

Köztudott, hogy a falak sötét vagy világos színével szűkíteni vagy tágítani tudjuk a teret. A kisebbeket világos színnel, de nem csupán a fehérrel, hanem a fényt visszatükröző hideg zöld, szürke és kék árnyalataival is növelhetjük optikailag. Ugyanakkor a sötét színek, illetve a meleg árnyalatok elnyelik a fényt, ezért kisebbnek mutatják a helyiséget. Ha a belmagasságból szeretnénk „lecsípni” a mennyezetet fessük sötétebbre, alacsony plafonú tér esetén viszont a mennyezet legyen világosabb a falaknál. Térszűkítő hatást érünk el, ha a markáns színű fal mellett a komplementer színét adjuk egy másik falnak. Ezzel a színkontraszttal kisebbnek tűnik a helyiség, viszont érdemes körültekintően használni ezt a módszert, mert kellemetlen hatást is előidézhetünk. Nagyobbnak láttatjuk, amennyiben ugyanazt a burkolatot alkalmazzuk minden helyiségben, ahogy a világos padlóval, a kisebb parketta elemekkel, illetve járólapokkal vagy fuga nélküli óriás lapokkal is. Szűkítik a teret a nagy mintájú, jellegzetes színű szőnyegek, szemben a világos, csaknem a teljes padlót fedő darabokkal.

A bútorokkal szintén lehet trükközni: a kis lakásokban a kisebb, karcsú bútorok, lábakon álló kanapék és fotelek, légies dohányzóasztalok az ideálisak. A glamouros, tükrös, ragyogó, üveges asztalok, kiegészítők egyébként is divatosak most, a tükörrel és a fényes felületekkel pedig remekül lehet játszani. Növeli a teret, ha egy nagy vagy több kisebb tükörrel borítunk egy falat, míg egy tükrös vagy színezett üveg asztallapon különleges látványt kelthetnek a visszatükröződések. Az üveg és a tükör tágítja, illetve megduplázza a teret, de különösen az utóbbi esetében gondoljuk át, hol helyezzük el, mert zavaró is lehet a visszatükrözött kép.

Tartalomhoz tartozó címkék: bútor trendek