A kényelmes vásárlás és az igényeinek leginkább megfelelő termékek ajánlása érdekében kérjük, fogadja el az ehhez szükséges cookie-kat a "Rendben" gombra kattintással. Választását később bármikor módosíthatja. Az adatfeldolgozással és partnereinkkel kapcsolatos további információkról itt olvashat bővebben: Adatvédelmi tájékoztató
Menü

LAKBERENDEZÉS VIDÉKI, COUNTRY STÍLUSBAN

2018. 04. 24. 14:25:15

A vidéki, vagy country stílus fő törekvése a békés, harmonikus, nyugalmat árasztó otthon létrehozása. Ez a természetközeli lakberendezési irányzat ma már nem csupán a zsúfolt, nagyvárosoktól távoli, csendes vidékeken, hanem kertvárosi, vagy akár belvárosi otthonokban is népszerű lehet.

elegáns és modern otthonAz Angliából induló irányzatnak sokféle változata van, melyek közül talán a provanszi, toszkán, amerikai, skandináv vidéki stílusok a legismertebbek. Az adott tájegységhez köthető, sajátos jegyeket hordoznak, amelyek alapján jól megkülönböztethetőek, miközben az otthonosság, a személyes, könnyed, nyugalmas hangulat mindegyiknél megtalálható. Ahogy a természetes anyagok is, úgymint a fa, a kő, a tégla, a kerámia, a textilek. A vidéki stílus nagy előnye, hogy nagyon jól variálható más stílusokkal is, a régi tárgyak a modernekkel is. A romantikus jegyekkel elegyített elegáns, francia könnyedségű provanszi stílusra főként a fa és az antikolt, világos színű kovácsoltvas anyagok jellemzőek, valamint a virágos, csíkos, kockás motívumok és kézműves tárgyak.

vidéki stílusú hálószobaA skandináv változat az egyszerűség és a természetesség hangsúlyozásával teremt vonzó és nyugalmas otthont, ahol a visszafogott minták, puha szőnyegek, a mesterséges világítás mellett a gyertyák meleg fénye, a kreatív tárolóhelyek, a fából készült bútorok kényelme adja a meghittség és praktikum sajátos elegyét. Az angol vidéki stílus a régi idők, mezőgazdaságából élő gazdáinak otthonából merít, amelynek fókuszában a konyha áll, a maga tradicionális kerámiáival, porcelánjaival, használati tárgyaival, szalonjaiban mintás, kárpitozott bútorokkal, füles fotelekkel, kandallóval. A mediterrán, toszkán hangulatú otthonokat az energikus színek, a piros, a terrakotta, a sárga, a barna jellemzik, a burkolatokon megjelenő növényi motívumokkal, tömörfa bútorokkal, cserepes zöldnövényekkel, tágas terekkel, a konyhában a monumentális fa étkezőasztallal, nyitott polcokkal, és persze sok-sok természetes fénnyel. A vidéki stílus egyébként is nagy hangsúlyt fektet a család központi terére, a nagyméretű konyhára. Az amerikai, vidéki stílusú konyha elemei a középen elhelyezkedő konyhasziget köré csoportosulnak, a konyha egyben étkező és közösségi térként is funkcionál, de a lakás többi részét is elegáns, tágas terek jellemzik, fehér falakkal, lágy színekkel.

Általában is elmondható, hogy a vidéki stílusú otthon berendezését adó bútorok a lakók számára kedves, értékes darabok, amelyek sokszor kopottak, vagy mesterségesen koptatottak, antikoltak, de mindenképpen magukon őrzik a régi idők hangulatát. A színvilág tekintetében igen sokféle, hiszen a fehér, a pasztell és az élénk színek is megtalálhatóak itt, ahogy a motívumok is számos variációban lehetnek jelen. A természetközeliség, mint a stílus sajátossága, az anyagokban jelenik meg elsősorban, ezek közül is a fa, a kő, a réz, a kovácsoltvas, és persze a textilek a jellemzőek. A vidéki stílusú lakást kombinálhatjuk a modernnel, a letisztult vonalvezetésű új darabokat a régies hangulatú bútorokkal, a rusztikus motívumokkal.

Vidéki stílus a városban

vidéki stílusú, városi fürdőszobaTény, hogy ennek a stílusnak tér kell, ezért leginkább családi házban állja meg a helyét, de néhány elemét becsempészve egy városi lakásban is, igazán játékos, könnyed miliőt kaphatunk.

A már sokszor emlegetett konyha az, amely akár egy kicsit nagyobb méretekkel rendelkező belvárosi lakásban is gond nélkül country stílusúvá varázsolható. A nyerstéglával kirakott konyhapult, a fehérre mázolt, kopottas kredenc, a fiókok helyett vesszőkosaras tárolóhelyek, a régies használati tárgyak, a csatos üvegek, kerámiaedények, bádogedények, a szőttesek, vászonterítők, a fa étkezőbútorok, a rusztikus kőburkolat, a klasszikus piros-fehér kockás textilek sajátosan vidéki hangulatot adnak.

A fürdőszoba szintén berendezhető ilyen stílusban, anélkül, hogy a kényelméről lemondanánk. A lábas kád, a réz csaptelepek, a két oldalán falikaros lámpatesttel megvilágított, patinás keretezésű falitükör, a szárított virágok nem csak hangulatosak, hanem igazi spa élményt is nyújthatnak.

A konyha és fürdőszoba mellett a hálószoba is jó terepe lehet a romantikus fűszerezésű, vidéki stílus megjelenésének. Fodros függönnyel, egy antik hatású franciaággyal néhány virágmintás díszpárnával, csipkézett, hófehér ágyneművel, ágytakaróval, esetleg egy vintage fésülködő asztallal berendezve egy igazán különleges helyen hajthatjuk álomra a fejünket.

Tekintse meg vidéki stílusú bútoraink kínálatát!

Tartalomhoz tartozó címkék: lakberendezési stílusok