A kényelmes vásárlás és az igényeinek megfelelő termékek ajánlása érdekében kérjük, fogadja el az ehhez szükséges cookie-kat a "Rendben" gombra kattintással. Ezzel meg tudjuk őrizni beállításait és preferenciáit, illetve az Ön által megtekintett oldalakat, amely jobb vásárlási élményt biztosít. Választását később bármikor módosíthatja. 

Az adatfeldolgozással kapcsolatos további információkról itt olvashat bővebben:

Adatvédelmi tájékoztató

LAKBERENDEZÉSI SZABÁLYOK SZABAD FELHASZNÁLÁSRA

2018. 02. 27. 14:35:48

ESPRIT ESPRIT VELVET SPOTS SZŐNYEG, PETROLKÉK - A-Z Bútor WebáruházA lakberendezési trendekben évről-évre újabb irányzatok jelennek meg, ami persze nem jelenti azt, hogy egyik pillanatról a másikra eltűnnének az eddigiek. Vannak új divatok, amelyek csak később válnak népszerűvé, vagy igazán sosem válnak azzá, míg a régebbiek széleskörű kedveltsége megmarad hosszú időn keresztül.

Ettől még persze nem árt megismerni a legújabb trendeket, amelyeknek akár néhány elemét is becsempészhetjük otthonunkba. Ezzel nem csak a divatos darabbal egészíthetjük ki lakásunkat, hanem időről-időre meg is újíthatjuk a netán már kissé unalmassá vált miliőt. Szükségtelen mindent megvásárolni, csak azért mert az éppen a most legdivatosabb színű, formájú vagy anyagú. Sokkal fontosabb, hogy megfontoltan, saját kényelmi igényeink, ízlésünk szerint döntsünk, hiszen a mi otthonunkról van szó.

Szabályok, nem kötelező érvénnyel

ESPRIT REFLECTION SZŐNYEG, SÁRGA - A-Z Bútor WebáruházA lakberendezésnek is vannak szabályai, amelyeket érdemes betartani, ám az is igaz, hogy sokszor pont a szabályok figyelmen kívül hagyásával teremthető valami igazán új, meglepő mégis vonzó és kellemes.

A Mark McCauley dizájner alkotta 3/3-as vertikális útmutató szerint a színeket érdemes a természetben is megtalálható módon kezelni, azaz alulról felfelé haladva egyre világosabb árnyalatokat alkalmazni. Így alul, a padlószintjén a legsötétebb színeket, középen a közepes mélységű, míg feljebb a legvilágosabbakat használni, ahogy a földtől az ég felé haladva is egyre világosodnak a tónusok.

Ugyancsak a színek kiválasztásához ad kiinduló pontot az a közismert szabályszerűség is, mely szerint, az adott térben érdemes három színt kiválasztani, egy domináns, egy másodlagos és egy harmadlagos színt, és ezeket 60-30-10 arányban használni. Így például a falak és a padló színe legyen a választott domináns, a másodlagos a bútoroké, míg a harmadlagos szín a kiegészítők, dekorációk árnyalatában jelenjen meg.

A dekorációs elemek tekintetében ajánlott a mennyiségre vonatkozó, hármas szabályra való törekvés, azaz a kiegészítők, dísztárgyak hármas csoportosítása. Ez persze nem azt jelenti, hogy három teljesen egyforma tárgyat pakoljunk egymás mellé, hanem vagy a színükben, vagy a formájukban egyezést mutató hármat.

ESPRIT FLUTTERY SZŐNYEG, BÉZS, 100 CM - A-Z Bútor WebáruházA lakberendezésben sokszor felmerül a fókuszpont használata is, amely tulajdonképpen a tekintetet vonzó pontot jelent. Ez lehet például egy karakteres színű vagy formájú tárgy, bútor, szőnyeg, vagy falrész is. Fókuszpontból lehet több is, főként a nagy vagy többfunkciós terekben, de itt sem ajánlott háromnál többre fókuszálni, és ezek között is érdemes egy domináns pontot kialakítani, amely azonnal magára vonja a tekintetet. Ilyen lehet egy impozáns dohányzóasztal vagy fotel a nappaliban, egy elegáns étkezőasztal az ebédlőben, látványos franciaágy a hálószobában, vagy ízléses tükör az előszobában. A fókuszpontok vonzzák, illetve vezetik a tekintetet, köré rendezhetjük a teret, de nem kőbe vésett szabály a meglétük.

A harmónia ellen ható zsúfoltságról és rendezetlenségről sokszor szó esik, tehát célszerű kevesebb, szellősen elhelyezett berendezéssel kezdeni, és csak fokozatosan felépíteni a tér végleges arculatát. A világítás tervezésekor ne csak egy csillárban, vagy állólámpában gondolkodjunk, a tér funkcióinak megfelelően érdemes többféle megoldásra törekedni, több, különböző világítótestet felvonultatni. A szőnyegek méretének és elhelyezésének is megvan a maga szabálya, amely ez esetben is inkább ajánlás. A szőnyeg lehetőleg ne faltól falig érjen, ideális, ha a szélei és a fal között körbe 30 cm távolság marad. Persze a túl kicsi szőnyeg sem optimális, legalább akkora legyen, hogy a szélei az ülőbútorok első lábait elérjék, illetve azok alatt elhelyezkedve fogják össze a berendezés egészét.

2018 trendjei

ESPRIT BLOOM SZŐNYEG, SZÜRKÉSBARNA - A-Z Bútor WebáruházÉs végül, de nem utolsósorban essen néhány szó az idei év, főbb lakberendezési trendjeiről. A Pantone Color Institute évről évre útmutatást és segítséget ad a színekkel foglalkozó szakembereknek, az év színének a megnevezését is beleértve. Eszerint 2018 színe az Ultra Violet. Noha a lilát a harmónia színeként tartják számon, erőteljes, meghatározó jellege miatt ajánlott körültekintően használni, inkább kisebb kiegészítőkkel, párnával, szőnyeggel, dekorációs elemmel köszönteni ezt a divatot. A lilán kívül persze akadnak még színek, amelyeknek sikert jósolnak az idén, ilyen például a mézsárga, a krém, a szürke vagy az olíva árnyalatai.

Idén is népszerű a réz, a beton és a kő, mint nyersanyag, hatásuk pasztell színekkel, vagy fa anyagokkal lágyítható. A szőrmék, illetve utánzataik a párnák, puffok huzatain is megjelennek, míg a nagyobb felületeken, falakon, kárpitokon nagy hangsúlyt kapnak a színes, kontrasztos, romantikus virágminták, ahogy egyébként a márványminta is, amely főként a lakástextileken számíthat népszerűségre. Ugyanakkor idén a karakteres színekben pompázó, bársonyból készült, tűzött bútorkárpitok, függönyök drámai hatású és elegáns elemei lehetnek a miliőnek.

Tartalomhoz tartozó címkék: lakberendezési stílusok