A kényelmes vásárlás és az igényeinek leginkább megfelelő termékek ajánlása érdekében kérjük, fogadja el az ehhez szükséges cookie-kat a "Rendben" gombra kattintással. Választását később bármikor módosíthatja. Az adatfeldolgozással és partnereinkkel kapcsolatos további információkról itt olvashat bővebben: Adatvédelmi tájékoztató
Menü

LAKBERENDEZÉSI SZABÁLYOK SZABAD FELHASZNÁLÁSRA

2018. 02. 27. 14:35:48

ESPRIT ESPRIT VELVET SPOTS SZŐNYEG, PETROLKÉK - A-Z Bútor WebáruházA lakberendezési trendekben évről-évre újabb irányzatok jelennek meg, ami persze nem jelenti azt, hogy egyik pillanatról a másikra eltűnnének az eddigiek. Vannak új divatok, amelyek csak később válnak népszerűvé, vagy igazán sosem válnak azzá, míg a régebbiek széleskörű kedveltsége megmarad hosszú időn keresztül.

Ettől még persze nem árt megismerni a legújabb trendeket, amelyeknek akár néhány elemét is becsempészhetjük otthonunkba. Ezzel nem csak a divatos darabbal egészíthetjük ki lakásunkat, hanem időről-időre meg is újíthatjuk a netán már kissé unalmassá vált miliőt. Szükségtelen mindent megvásárolni, csak azért mert az éppen a most legdivatosabb színű, formájú vagy anyagú. Sokkal fontosabb, hogy megfontoltan, saját kényelmi igényeink, ízlésünk szerint döntsünk, hiszen a mi otthonunkról van szó.

Szabályok, nem kötelező érvénnyel

ESPRIT REFLECTION SZŐNYEG, SÁRGA - A-Z Bútor WebáruházA lakberendezésnek is vannak szabályai, amelyeket érdemes betartani, ám az is igaz, hogy sokszor pont a szabályok figyelmen kívül hagyásával teremthető valami igazán új, meglepő mégis vonzó és kellemes.

A Mark McCauley dizájner alkotta 3/3-as vertikális útmutató szerint a színeket érdemes a természetben is megtalálható módon kezelni, azaz alulról felfelé haladva egyre világosabb árnyalatokat alkalmazni. Így alul, a padlószintjén a legsötétebb színeket, középen a közepes mélységű, míg feljebb a legvilágosabbakat használni, ahogy a földtől az ég felé haladva is egyre világosodnak a tónusok.

Ugyancsak a színek kiválasztásához ad kiinduló pontot az a közismert szabályszerűség is, mely szerint, az adott térben érdemes három színt kiválasztani, egy domináns, egy másodlagos és egy harmadlagos színt, és ezeket 60-30-10 arányban használni. Így például a falak és a padló színe legyen a választott domináns, a másodlagos a bútoroké, míg a harmadlagos szín a kiegészítők, dekorációk árnyalatában jelenjen meg.

A dekorációs elemek tekintetében ajánlott a mennyiségre vonatkozó, hármas szabályra való törekvés, azaz a kiegészítők, dísztárgyak hármas csoportosítása. Ez persze nem azt jelenti, hogy három teljesen egyforma tárgyat pakoljunk egymás mellé, hanem vagy a színükben, vagy a formájukban egyezést mutató hármat.

ESPRIT FLUTTERY SZŐNYEG, BÉZS, 100 CM - A-Z Bútor WebáruházA lakberendezésben sokszor felmerül a fókuszpont használata is, amely tulajdonképpen a tekintetet vonzó pontot jelent. Ez lehet például egy karakteres színű vagy formájú tárgy, bútor, szőnyeg, vagy falrész is. Fókuszpontból lehet több is, főként a nagy vagy többfunkciós terekben, de itt sem ajánlott háromnál többre fókuszálni, és ezek között is érdemes egy domináns pontot kialakítani, amely azonnal magára vonja a tekintetet. Ilyen lehet egy impozáns dohányzóasztal vagy fotel a nappaliban, egy elegáns étkezőasztal az ebédlőben, látványos franciaágy a hálószobában, vagy ízléses tükör az előszobában. A fókuszpontok vonzzák, illetve vezetik a tekintetet, köré rendezhetjük a teret, de nem kőbe vésett szabály a meglétük.

A harmónia ellen ható zsúfoltságról és rendezetlenségről sokszor szó esik, tehát célszerű kevesebb, szellősen elhelyezett berendezéssel kezdeni, és csak fokozatosan felépíteni a tér végleges arculatát. A világítás tervezésekor ne csak egy csillárban, vagy állólámpában gondolkodjunk, a tér funkcióinak megfelelően érdemes többféle megoldásra törekedni, több, különböző világítótestet felvonultatni. A szőnyegek méretének és elhelyezésének is megvan a maga szabálya, amely ez esetben is inkább ajánlás. A szőnyeg lehetőleg ne faltól falig érjen, ideális, ha a szélei és a fal között körbe 30 cm távolság marad. Persze a túl kicsi szőnyeg sem optimális, legalább akkora legyen, hogy a szélei az ülőbútorok első lábait elérjék, illetve azok alatt elhelyezkedve fogják össze a berendezés egészét.

2018 trendjei

ESPRIT BLOOM SZŐNYEG, SZÜRKÉSBARNA - A-Z Bútor WebáruházÉs végül, de nem utolsósorban essen néhány szó az idei év, főbb lakberendezési trendjeiről. A Pantone Color Institute évről évre útmutatást és segítséget ad a színekkel foglalkozó szakembereknek, az év színének a megnevezését is beleértve. Eszerint 2018 színe az Ultra Violet. Noha a lilát a harmónia színeként tartják számon, erőteljes, meghatározó jellege miatt ajánlott körültekintően használni, inkább kisebb kiegészítőkkel, párnával, szőnyeggel, dekorációs elemmel köszönteni ezt a divatot. A lilán kívül persze akadnak még színek, amelyeknek sikert jósolnak az idén, ilyen például a mézsárga, a krém, a szürke vagy az olíva árnyalatai.

Idén is népszerű a réz, a beton és a kő, mint nyersanyag, hatásuk pasztell színekkel, vagy fa anyagokkal lágyítható. A szőrmék, illetve utánzataik a párnák, puffok huzatain is megjelennek, míg a nagyobb felületeken, falakon, kárpitokon nagy hangsúlyt kapnak a színes, kontrasztos, romantikus virágminták, ahogy egyébként a márványminta is, amely főként a lakástextileken számíthat népszerűségre. Ugyanakkor idén a karakteres színekben pompázó, bársonyból készült, tűzött bútorkárpitok, függönyök drámai hatású és elegáns elemei lehetnek a miliőnek.

Tartalomhoz tartozó címkék: lakberendezési stílusok