A kényelmes vásárlás és az igényeinek leginkább megfelelő termékek ajánlása érdekében kérjük, fogadja el az ehhez szükséges cookie-kat a "Rendben" gombra kattintással. Választását később bármikor módosíthatja. Az adatfeldolgozással és partnereinkkel kapcsolatos további információkról itt olvashat bővebben: Adatvédelmi tájékoztató
Menü

LÁMPÁK – AZ OTTHON HANGULATFELELŐSEI

2019. 07. 18. 14:26:35

A lámpák funkcionális szerepükön túl, a lakás díszei is, amennyiben formában és színben harmonizálnak a berendezéssel. A megfelelő, jól tervezett világításnak meghatározó szerepe van a hangulatos otthon kialakításában. ÁLLÓLÁMPA - A-Z BÚTOR WEBÁRUHÁZ

A nappali, természetes fényeken kívül, a különböző helyiségekben eltérő világítás szükséges a szoba funkciójához, az ott végzett tevékenységekhez illeszkedően, továbbá a tér méretének, belmagasságának, berendezésének és színeinek figyelembevételével. Lehetőleg ne egy fényforrásban gondolkodjunk, célszerű, ha több, különböző erősségű és fényszórású világítótestet helyezünk el a megfelelő helyekre. Tehát az általános világítást adó, mennyezeti lámpa mellett használjunk direkt fényeket is, amelyek erősebben és célzottan a munka, a főzés, vagy éppen az olvasás területére irányulnak, illetve érdemes hangulatfényeket is beiktatni, amelyek például polcon, sarokban vagy egy kép felett elhelyezve hangsúlyoznak bizonyos felületeteket.

A nappaliban a szórt fényű függőlámpán kívül ideális a kanapénál, vagy olvasósarokban az állólámpa, amely fényerősségtől függően irányított-, vagy hangulatvilágítást nyújt. Ugyanakkor a televízió mögé, vagy a polcok megvilágításához direkt fényeket is elhelyezhetünk.

Az étkezőben a belmagassághoz és az asztal méretéhez igazodó lámpa dukál. Az étkezőasztal középvonala mentén, és afelett 60-70 centiméterrel belógó, egy vagy több búrával rendelkező világítótest lefelé szórt fényével a bútorzat teljes felületét megvilágítja. A konyhában inkább a hideg fehér fény javasolt, a munkapultot jól megvilágító, a felső konyhaszekrény aljára vagy a falra szerelt, teljes hosszon végig futó lámpákkal. TRIKA FÜGGŐLÁMPA - A-Z BÚTOR WEBÁRUHÁZ

A hálószoba nyugodt légköréhez lágyabb fényeket használjunk, míg az éjjeliszekrényen, vagy az ágy két oldalán elhelyezett irányítható fényű olvasólámpák mellett hangulatfényt adó, éjjeli lámpákat is beszerezhetünk.

A fürdőszobában a környezeti hatások, így elsősorban a víz, a pára elleni, IP-védett lámpákat és kapcsolókat célszerű felszerelni, a tükrök mellett erős fényforrású modellek az ideálisak, de emellett itt is gondolkodhatunk olyan hangulatfényekben, amelyek a kellemes ellazuláshoz, az otthoni wellness élményhez járulnak hozzá.

Az idei trendek a minél nagyobb területről és minél több helyről érkező megvilágítást helyezik előtérbe, így például a mennyezeti lámpáknál a széttartó, széles területnek fényt adó modelleket. Az állólámpák márványtalpú változatai mellett, a változatos formájú, fényes sárgaréz búrák divatosak, sajátos megjelenésük miatt több stílushoz is passzolnak. A túlméretezett lámpafejek karakteres elemei lehetnek a mai modern otthonoknak, ugyanakkor a klasszikus, kristályfüggőkkel csillogó modellek, vagy a vintage stílusú, rusztikus darabok, illetve az aszimmetrikusan elhelyezett ipari jellegű függőlámpák is divatosak.

Tartalomhoz tartozó címkék: lámpa, világítás