A kényelmes vásárlás és az igényeinek megfelelő termékek ajánlása érdekében kérjük, fogadja el az ehhez szükséges cookie-kat a "Rendben" gombra kattintással. Ezzel meg tudjuk őrizni beállításait és preferenciáit, illetve az Ön által megtekintett oldalakat, amely jobb vásárlási élményt biztosít. Választását később bármikor módosíthatja. 

Az adatfeldolgozással kapcsolatos további információkról itt olvashat bővebben:

Adatvédelmi tájékoztató

Menü

MELEG, BARÁTSÁGOS OTTHON, SKANDINÁV STÍLUSBAN

2017. 02. 09. 13:57:08

A skandináv stílus jó ideje ismert és közkedvelt lakberendezési stílus, köszönhetően egyszerűségének és természetességének, mely tükröződik tárgyaiban, formavilágában és színeiben egyaránt. A stílusról és a kapcsolódó hygge életérzésről olvashatnak bejegyzésükben.

Hygge, az apró örömök élvezete

modern otthonA téli, fénytelen napok általában nincsenek jó hatással ránk, ilyenkor kiváltképp szükséges a feltöltődés, a visszavonulás, a pihenés, a kikapcsolódás a jobb közérzethez. Ez különösen igaz lehet a skandináv országokban élőkre, nem véletlen tehát, hogy a hygge a dánoktól ered, később terjedt el a skandinávok körében, megérintve más nemzeteket is. Az elnevezés tulajdonképpen egy életérzésre utal, amely valószínűleg sokunk számára ismerős. A dánok, illetve a skandinávok a hideg, sötét, téli hónapok depresszív hatását a hygge „gyakorlásával” oldják, teszik tudatosan örömtelivé ezeket a napokat. Azaz igyekeznek a mindennapokba belecsempészni a meghittséget, a természet, a szerető társaság, az élet cseppnyi örömeinek élvezetét, a gondokat feledtető, kellemes környezetben történő pihenést, ellazulást. Ennek a hangulatnak a megteremtése pedig természetesen a skandináv lakberendezésben és dekorációk világában is tetten érhető.

Skandináv stílus

fiatalos nappaliA kevesebb több elve teljes mértékben e stílus sajátja, ahogy az egyszerűség és a természetesség is. Jellemzőek a fehér falak, a parketta vagy fából készült padló, a jó minőségű, kecsesesen hajlított, fából készült bútorok, utóbbiakból különösen a meleg dió, a természetes tölgy vagy fenyő színek. Kis vagy nagyobb lakásokban is megteremthető ez a stílus a megfelelő arányok betartásával, így például a kisebb térben inkább válasszunk akár több, kisméretű dohányzó vagy lerakó asztalt, mint egy grandiózus méretű modellt. A skandináv stílus természetességéhez nem passzolnak a hivalkodó műanyag tárgyak, ugyanakkor szinte kötelező eleme a gyertya, a puha takarók, színes párnák, a tiszta gyapjú vagy kasmír anyagok használata. A kényelmet az egyszerű mintákkal, visszafogott színárnyalatokkal készült, puha szőnyegek fokozzák. Az étkezésekhez, baráti beszélgetésekhez a tágas étkező ad teret, amelynek berendezéséhez a többfős, praktikusan bővíthető asztal, meleg fényű lámpák, kényelmes étkezőszékek alkalmasak.

A fények meghatározzák a hangulatot, a nagy ablakokon beáramló természetes nappali fény mellett, este a szórt világítású lámpák élveznek előnyt, amelyekből viszont többet is érdemes elhelyezni a különböző funkcióknak megfelelően. A meleg, sárgás fényű mesterséges világítás, a gyertyák és mécsesek, vagy éppen egy látványos kandalló fokozhatja a skandináv stílusra jellemző meghittséget. Az olvasás és relaxálás fontos eleme a hygge-nek, amelyhez egy kényelmes kis kuckó, egy olvasósarok adhat megfelelő teret. Kialakíthatjuk egy ablakfülkés beugróban, párnákkal színesített kanapéval, vagy a szoba egy nyugalmas sarkában elhelyezett kényelmes fotellel, puha szőnyeggel, olvasólámpával, lerakóasztallal (lásd még: Olvasósarok – a nyugalom szigete című bejegyzésünket).

A skandináv minimalizmus megteremtéséhez szinte elengedhetetlenek a berendezéshez majdnem észrevétlenül illeszkedő, jól megtervezett tárolóhelyek, hiszen ez a stílus nem tűri a rendezetlenséget, ám annál inkább kedveli a praktikumot.

Tartalomhoz tartozó címkék: lakberendezési stílusok