A kényelmes vásárlás és az igényeinek megfelelő termékek ajánlása érdekében kérjük, fogadja el az ehhez szükséges cookie-kat a "Rendben" gombra kattintással. Ezzel meg tudjuk őrizni beállításait és preferenciáit, illetve az Ön által megtekintett oldalakat, amely jobb vásárlási élményt biztosít. Választását később bármikor módosíthatja. 

Az adatfeldolgozással kapcsolatos további információkról itt olvashat bővebben:

Adatvédelmi tájékoztató

Menü

MID-CENTURY MODERN – STÍLUS, AMI NEM MEGY KI A DIVATBÓL

2022. 05. 23. 16:28:11

Ahogy az elnevezése is tükrözi, a századközépi modern (mid-century modern) irányzata az 1950-es évekre tehető, a mai napig népszerű és maradandó hatású stílus a lakberendezésben. Fő jellemzője a funkcionalitás, amely a 21. század otthonainak berendezésében is hangsúlyos.

A 40-es, 50-es és 60-as évek főként amerikai építészetét és lakberendezését összegyűjtő mid-century modern irányzatára nagy hatással volt a modernizmus, illetve a Bauhaus is. A háború utáni Amerikában, a gazdasági fellendülés megindulásával, a városiasodás lendületében minden a jövőről szólt, azaz arról, ahogy akkor azt elképzelték. Mindez pedig meghatározta ezt a napjainkban is közkedvelt stílust, amelynek jellemzője a funkcionalitás, az egyszerűség, a letisztultság és a kényelem, a formák, színek, anyagok játéka. Az otthonok a nukleáris családi egységre összpontosítottak, a bútorok kialakítása is ezt a környezetet tükrözte. Egyfajta lázadásként a megelőző díszes hagyományok ellen, a funkcionális, egyszerű bútorok kerültek előtérbe egy modernebb, organikusabb életmód kifejezésével.

Fa, üveg, fém, műanyag

A századközépi bútorok jellemző alapanyaga a természetes fa volt, az asztalok, íróasztalok, tálalószekrények tölgyből, teakfából, rózsafából készültek. Az anyagok egyébként is kulcsfontosságú szerepet kaptak a bútortervezésben, a fa mellett az üveg, a fém, a műanyag gyakran együttes szerepet játszott az egyedi megjelenésre törekvő bútorkészítésben. Ezeket az anyagokat gyakran használták hajlított formájú bútorok előállítására, eredményeként szokatlan formájú, íves kanapék, különleges vonalú dohányzóasztalok és székek debütáltak. A futurisztikus megjelenés adta - és ez napjainkban is így van – a stílus egyediségét, miközben a bútortervezők a múltból is merítkeztek. A stílus legismertebb darabjai közé tartozik a tervező-designer Eames házaspár, Charles és Ray plywood (hajlított fa) bútorai, például a bőr párnázással és rétegelt lemezkerettel, 1956-ban készült Lounge Chair No. 670, vagy a forradalmian új, műanyag kagylószék, amelyek replikái napjainkban is népszerűek. De hasonlóan nevezetesek Eames-ék kortársának, a finn származású, amerikai Eero Saarinen építésznek fémcsővázas ülőbútorai, a műanyag, kagylóformájú Tulipán szék vagy a világ egyik legkényelmesebb foteljeként megismert Womb, azaz „anyaméh” nevű fotel (Lsd még.: VILÁGHÍRŰ SZÉKEK A XX. SZÁZAD AMERIKÁJÁBÓL című bejegyzésünket).

Mid-century modern az otthonunkban

A stílus napjainkban is kedvelt azok körében, akik az egyszerű, letisztult vonalvezetésű bútorokat kedvelik. Ez esetben a nappaliban a kerekített formájú fa vagy fémvázas modellek szellős elhelyezésében, egy-két központi darab köré rendezett funkcionális berendezési tárgyban gondolkodjunk.

Az ebédlőben néhány, színes, replika Eames szék és egy üveg tetejű, króm lábas asztal remek kontrasztot alkothat egy texturált szőnyeggel. A hálószobát érdemes csupán a legszükségesebb bútorokkal berendezni: kényelmes, áramvonalas fotellel, minimalista ággyal és éjjeliszekrénnyel.

Használjunk, tiszta, vidám árnyalatokat, a kiegészítők, dekorációk elrendezésében kerüljük a zsúfoltságot, inkább egy-egy merészebb, feltűnőbb darabot válasszunk.

Az egyszerűség mellett, a kényelmes, derűs és barátságos légkör megteremtésére törekedve otthonunkban is becsempészhetjük a mid-century modern időtálló stílusát.

Tartalomhoz tartozó címkék: lakberendezési stílusok