A kényelmes vásárlás és az igényeinek leginkább megfelelő termékek ajánlása érdekében kérjük, fogadja el az ehhez szükséges cookie-kat a "Rendben" gombra kattintással. Választását később bármikor módosíthatja. Az adatfeldolgozással és partnereinkkel kapcsolatos további információkról itt olvashat bővebben: Adatvédelmi tájékoztató
Menü

MID-CENTURY MODERN – STÍLUS, AMI NEM MEGY KI A DIVATBÓL

2022. 05. 23. 16:28:11

Ahogy az elnevezése is tükrözi, a századközépi modern (mid-century modern) irányzata az 1950-es évekre tehető, a mai napig népszerű és maradandó hatású stílus a lakberendezésben. Fő jellemzője a funkcionalitás, amely a 21. század otthonainak berendezésében is hangsúlyos.

A 40-es, 50-es és 60-as évek főként amerikai építészetét és lakberendezését összegyűjtő mid-century modern irányzatára nagy hatással volt a modernizmus, illetve a Bauhaus is. A háború utáni Amerikában, a gazdasági fellendülés megindulásával, a városiasodás lendületében minden a jövőről szólt, azaz arról, ahogy akkor azt elképzelték. Mindez pedig meghatározta ezt a napjainkban is közkedvelt stílust, amelynek jellemzője a funkcionalitás, az egyszerűség, a letisztultság és a kényelem, a formák, színek, anyagok játéka. Az otthonok a nukleáris családi egységre összpontosítottak, a bútorok kialakítása is ezt a környezetet tükrözte. Egyfajta lázadásként a megelőző díszes hagyományok ellen, a funkcionális, egyszerű bútorok kerültek előtérbe egy modernebb, organikusabb életmód kifejezésével.

Fa, üveg, fém, műanyag

A századközépi bútorok jellemző alapanyaga a természetes fa volt, az asztalok, íróasztalok, tálalószekrények tölgyből, teakfából, rózsafából készültek. Az anyagok egyébként is kulcsfontosságú szerepet kaptak a bútortervezésben, a fa mellett az üveg, a fém, a műanyag gyakran együttes szerepet játszott az egyedi megjelenésre törekvő bútorkészítésben. Ezeket az anyagokat gyakran használták hajlított formájú bútorok előállítására, eredményeként szokatlan formájú, íves kanapék, különleges vonalú dohányzóasztalok és székek debütáltak. A futurisztikus megjelenés adta - és ez napjainkban is így van – a stílus egyediségét, miközben a bútortervezők a múltból is merítkeztek. A stílus legismertebb darabjai közé tartozik a tervező-designer Eames házaspár, Charles és Ray plywood (hajlított fa) bútorai, például a bőr párnázással és rétegelt lemezkerettel, 1956-ban készült Lounge Chair No. 670, vagy a forradalmian új, műanyag kagylószék, amelyek replikái napjainkban is népszerűek. De hasonlóan nevezetesek Eames-ék kortársának, a finn származású, amerikai Eero Saarinen építésznek fémcsővázas ülőbútorai, a műanyag, kagylóformájú Tulipán szék vagy a világ egyik legkényelmesebb foteljeként megismert Womb, azaz „anyaméh” nevű fotel (Lsd még.: VILÁGHÍRŰ SZÉKEK A XX. SZÁZAD AMERIKÁJÁBÓL című bejegyzésünket).

Mid-century modern az otthonunkban

A stílus napjainkban is kedvelt azok körében, akik az egyszerű, letisztult vonalvezetésű bútorokat kedvelik. Ez esetben a nappaliban a kerekített formájú fa vagy fémvázas modellek szellős elhelyezésében, egy-két központi darab köré rendezett funkcionális berendezési tárgyban gondolkodjunk.

Az ebédlőben néhány, színes, replika Eames szék és egy üveg tetejű, króm lábas asztal remek kontrasztot alkothat egy texturált szőnyeggel. A hálószobát érdemes csupán a legszükségesebb bútorokkal berendezni: kényelmes, áramvonalas fotellel, minimalista ággyal és éjjeliszekrénnyel.

Használjunk, tiszta, vidám árnyalatokat, a kiegészítők, dekorációk elrendezésében kerüljük a zsúfoltságot, inkább egy-egy merészebb, feltűnőbb darabot válasszunk.

Az egyszerűség mellett, a kényelmes, derűs és barátságos légkör megteremtésére törekedve otthonunkban is becsempészhetjük a mid-century modern időtálló stílusát.

Tartalomhoz tartozó címkék: lakberendezési stílusok