A kényelmes vásárlás és az igényeinek megfelelő termékek ajánlása érdekében kérjük, fogadja el az ehhez szükséges cookie-kat a "Rendben" gombra kattintással. Ezzel meg tudjuk őrizni beállításait és preferenciáit, illetve az Ön által megtekintett oldalakat, amely jobb vásárlási élményt biztosít. Választását később bármikor módosíthatja. 

Az adatfeldolgozással kapcsolatos további információkról itt olvashat bővebben:

Adatvédelmi tájékoztató

Menü

DÁN NAGYMESTEREK ÜLŐBÚTORAI

2016. 03. 31. 10:13:49

A harmincas években a tárgykultúra fejlődését lelassította ugyan a háború, ám nem törte meg, fejlődése az ötvenes években új lendületet vett és vezető ágává vált a lakáskultúra. Az egyéni formákat, az anyag minőséget és a kézműves hagyományokat előtérbe helyező skandináv design bútorai, lakberendezési tárgyai különösen nagy sikert értek el. A skandináv országok közül Dánia az ülőbútorok tervezésében és kivitelezésében jelentős szerepet játszott.

Csepp, Tojás, Hattyú székek - Drop, Egg, Swan chairs - Arne JacobsenArne Jacobsen – Hangya, Hattyú, Tojás

Arne Jacobsen (1902-1971) dán építész és designer a koppenhágai művészeti akadémián tanult építészetet. Kiemelkedő rajztehetsége volt, így egy ideig festőnek készült, ugyanakkor korán elkezdett ülőbútorokat is tervezni. Berlinben, az 1927-28-as években ismerkedett meg Mies van der Rohe és Gropius munkáival. Számos lakóház és középület mellett nagyszámú ülőbútort, háztartási eszközt is tervezett, legtöbbször az új épületek számára. Munkáihoz új anyagokat, a rétegelt fát, az acélt, a plexiüveget ipari gyártási módszerekkel alkalmazta.

Jacobsen 1951-ben készítette el a három, könnyű fémlábon álló Hangya széket, amelynek ülő- és háttámlája egyben, hajlított-préselt fából készült. Ennek a székcsaládnak a tagjaként született meg a 3107-es számú széke is, amely csaknem 5 millió példányban talált gazdára, és amely aztán a dán bútorgyártás ikonikus darabjává lett. A kezdetben fekete és fehér, lakkozott szék számtalan árnyalatban vált elérhetővé a későbbiekben.

Bútorai közül kiemelkednek a luxus jellegű, játékos vonalú, de kényelmes, forgatható fém lábkereszten álló Tojás és a Hattyú elnevezésű székei is. Ezeket szintén az általa tervezett koppenhágai Royal Hotel épülete számára tervezte sok más bútorral, lámpával és textillel együtt.

Finn Juhl  - Törzsfőnök székFinn Juhl  - Törzsfőnök szék

Finn Juhl (1912 – 1989) az első nemzetközileg elismert dán bútortervező volt. Építészeti tanulmányait a koppenhágai Királyi Akadémián végezte. Saját tervező irodáját 1945-ben nyitotta meg, de tervei már ezt megelőzően is híressé váltak, 1942-ben például saját otthonának terveivel nyert díjat, a hangulatos koppenhágai ház napjainkban lakásmúzeumként működik. Juhl a bútortervezés és az építészet területén is rendkívül tehetséges volt, a két terület ismereteit kombinálva, saját, egyedi ötleteit valósította meg.  Egyik legismertebb bútora az úgynevezett Törzsfőnök szék 1949-ből, egyben tervezői újításának is ragyogó példája: a szék ülését és hátát elválasztotta a fából készült kerettől. Székeinek ülőfelületei általában kárpitozottak voltak, és sokkal inkább a formára, mint a funkcióra helyezte a hangsúlyt, ezzel szakítva elődei hagyományaival. Ugyanakkor a tervezésüknél szem előtt tartotta a felhasználói szempontokat, székeinek nagy részét a széles és mély ülőrész, illetve az ergonomikusan hajlított háttámla jellemezte.

Hans J.  Wegner – A SzékHans J.  Wegner – A Szék

A dán bútor másik reprezentánsa Hans J. Wegner (1914 – 2007), a skandináv formatervezők kiemelkedő egyénisége volt. Munkáiban főként a hagyományokra, a műves kialakításokra, a tiszta formákra helyezte a hangsúlyt, amelyeket hosszas kísérletezések előztek meg. Az egzotikumhoz való vonzódása jelenik meg az 1943-ban tervezett Kínai széken, míg az 1947-es Páva széket a közismert, angol Windsor szék hagyományai ihlették, ám első piaci sikereit az „Y” székének köszönheti. A legnagyobb sikert az 1949-ből származó Round karosszék hozta meg számára, amelyet egyszerűen csak „a Szék”-nek is neveznek, és amely kényelmes, karcsú, egyszerre hagyományos és modern. Sikeres fogadtatásának inspiráló hatására Wegner újabb modellek sorát tervezte meg ezt követően, a fém és rétegelt lemez felhasználással készült bútorai mellett, igazán ismertté fa székei tették.

forrás és fotók: https://en.wikipedia.org/wiki/Arne_Jacobsen, 
https://en.wikipedia.org/wiki/Arne_Jacobsen#/media/File:Arne_Jacobsen_-_Drop,_Egg_and_Swan.jpg, 
https://en.wikipedia.org/wiki/Finn_Juhl, https://en.wikipedia.org/wiki/Hans_Wegner

A skandináv stílusú darabok közül - többek közt - a következő modellek webáruházunkból is megrendelhetők: