A kényelmes vásárlás és az igényeinek megfelelő termékek ajánlása érdekében kérjük, fogadja el az ehhez szükséges cookie-kat a "Rendben" gombra kattintással. Ezzel meg tudjuk őrizni beállításait és preferenciáit, illetve az Ön által megtekintett oldalakat, amely jobb vásárlási élményt biztosít. Választását később bármikor módosíthatja. 

Az adatfeldolgozással kapcsolatos további információkról itt olvashat bővebben:

Adatvédelmi tájékoztató

Menü

SZÍNEZZÜK KI A LAKÁST!

2016. 07. 27. 12:56:49

SZÍNKÖRA lakás különböző részeinek alaphangulatát a színek adják, a falak, bútorok, dekorációs elemek, lakástextilek színei és ezek összhangja vagy disszonanciája pedig hatással van a benne élőkre is. Köztudott, hogy a színek stimulálnak, megnyugtatnak, javítják a közérzetünket vagy épp feszültté tesznek. Ezért érdemes egy kicsit megismerkedni a hatásaikkal, hogy lakásunkban hol, milyen színeket célszerű használni.

A szivárvány színei

A szakemberek által alkalmazott színkör a szivárvány színeit vonultatja fel, amelynek alapját a sárga, kék és vörös adja. A színkörben egymással szemben elhelyezkedőek a kiegészítő színek, és amennyiben ezeket, azaz, ha a kéket a narancssárgával, a lilát a sárgával, a pirosat pedig a zölddel keverjük össze, akkor szürkét kapunk. A lakberendezésben a kiegészítő színeket tiszta formájukban egymás mellett ritkán szokták alkalmazni, mivel kiemelik egymás erősségét, ám bizonyos árnyalatpárosukkal izgalmas összhatás is előidézhető. Ugyanakkor érdemes figyelembe venni a színkontrasztokat is, amelyek közül a legismertebb a sötét-világos, illetve a hideg-meleg színek kontrasztja. A sötét és világos ellentét például a fekete-fehér párosítása, amely a berendezésben, a megfelelően arányokban használva megragadóan vibráló, elegáns hatást nyújt (lásd korábbi bejegyzésünket Nappali fekete-fehérben címmel). A hideg és meleg kontrasztját egyik vagy másik szín túlsúlya adja, egy meleg színekkel súlyozott berendezés esetén például a kék vagy a zöld kiegészítő üdítően hat, míg egy hideg színekben bővelkedő teret pirossal, sárgával melegíthetünk fel.

A színek ereje

Persze nincs szabály arra, hogy melyik szín, melyikhez illik, ízlés dolga mit mivel párosítunk, minden esetre érdemes a színválasztást megelőzően sorra venni, az adott tér fényviszonyait, fekvését, a belmagasságát, tágasságát, az alapterület formáját. Ugyanakkor fontos, hogy lehetőleg egyszerre csak két domináns színben gondolkodjunk, és ezeket egészítsük ki két-három kevésbé hangsúlyos színnel.

SZÍNES HÁLÓSZOBAA sárga és a narancssárga élénkítő hatással bír, a napfényt idézi, így jó hangulatot kelt, falszínként tágítja a teret, ezért ideális színe lehet egy dolgozószobának, vagy egy olyan, általában kevésbé világos helyiségnek, mint például az előszoba.

A figyelemfelkeltő vörös energetizál, ezért a nyugalom vagy a pihenés céljára kialakított helyeken inkább csak kiegészítőként használjuk. Egy kisebb lakás modern étkezőpultja mellett például jól mutatnak a vörös, piros színű bárszékek.

A kék és a zöld hűvössége pihentető, nyugtató, gyerekszobák, hálószobák kedvelt színe, ugyanakkor a nappaliba vízzölddel, türkizzel, égkékkel egy kis tengerparti érzést varázsolhatunk, a pasztell rózsaszínnel társítva pedig a tavasz frissességét idézhetjük. Ez a két szín jól variálható a fehérrel, krémszínnel is, fából készült bútorokkal, virágmintás szőnyeggel pedig igazán hangulatos miliőt varázsolhatunk.

A lila árnyalatainak használata merészebb színválasztásról tanúskodik, általában kiegészítők, szőnyegek, függönyök, dekorációs elemek kedvelt színe. A piros energiájának és a kék nyugalmának ezen keveréke sejtelmes hatású, elképzelhető egy nappali vagy hálószoba falrészének színeként is, ahol fehér bútorzattal kombinálva igazán elegáns összhatást nyújt.

A barna a természet színeinek egyike, és ugyan szűkíti a teret, mégis az örökké divatos színek közé tartozik, különösen a cappuccino, bézs, drapp árnyalatok közkedveltek manapság, amelyek mellett tulajdonképpen minden szín jól megfér, legyen szó konyháról étkezőről, nappaliról vagy hálószobáról.

A színekkel kapcsolatban további inspirációt adhat a Design Seeds weboldala.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: lakberendezési stílusok