A kényelmes vásárlás és az igényeinek megfelelő termékek ajánlása érdekében kérjük, fogadja el az ehhez szükséges cookie-kat a "Rendben" gombra kattintással. Ezzel meg tudjuk őrizni beállításait és preferenciáit, illetve az Ön által megtekintett oldalakat, amely jobb vásárlási élményt biztosít. Választását később bármikor módosíthatja. 

Az adatfeldolgozással kapcsolatos további információkról itt olvashat bővebben:

Adatvédelmi tájékoztató

Menü

TERMÉSZETESEN KARÁCSONY

2021. 11. 10. 12:43:07

A fa az örök klasszikus, amely gyakorlatilag minden stílushoz passzol, az abból készült bútorok és kiegészítők vezető szerepet töltenek be a mai lakberendezési trendekben. Nem véletlen tehát, hogy a természetes anyagok, a természet ihlette díszítő elemek az idei karácsonyi dekorációk meghatározói is. Az alábbiakban a fára, az otthonunk berendezésében betöltött szerepére fókuszálunk, de szót ejtünk az idei karácsony egyik divatos irányvonaláról is.

A fa anyaga sokoldalúságának, széleskörű alkalmazhatóságának, nem utolsó sorban pedig hangulatteremtő erejének köszönhetően ismét nagyon népszerűvé vált az utóbbi időkben. Számtalan formájában lehet része az adott térnek. A nyersfa színei a skandináv vagy ázsiai stílusnál dominálhatnak, a modern vagy indusztriális trendek főként a fehérre, szürkére, feketére festett fát alkalmazzák, míg a klasszikus megjelenés kedvelői a teltebb, sötétebb, cseresznyés tónusokat választhatják.

A valódi fa használatakor a legfontosabb tulajdonságára, a keménységére kell figyelni, különösen a padlóburkolatok esetében. Európai viszonylatban ilyen kemény fa például a tölgy, a bükk vagy a kőris. A puhább fajtákat bútorok vagy falburkolatok gyártására használják. Ugyanakkor a környezetvédelmi szempontok miatt egyre nagyobb teret kapnak a fahatású anyagok és az újrafelhasználás is. Utóbbiak egyedi, külön értéket képviselő bútorokat, burkolatokat eredményeznek, jellegzetes elemei lehetnek például vintage vagy rusztikus stílusú miliőknek. A fényes, lakkozott felületek helyett a natúr, természetes megjelenést eredményező megoldások divatosak, amelyek megmutatják az anyag természetes rajzolatait. A furnér régóta használt anyag, a bútorlapra ragasztott vékony falemezt főleg bútorok, illetve falburkolatok gyártására használják.

A fát vagy fahatású elemeket otthonunk bármely helyiségében használhatjuk, figyelve a színek és felületek összhangjára. A bútorok esetében most különösen divatosak a fa vagy fa jellegű bútorok, a színes komódok, a faerezetes lerakó asztalok és világos kisbútorok. A fa lábakon álló, mélytónusú kárpitokkal készült étkezőszékek, a rusztikus vagy könnyed eleganciájú étkezőasztalok pedig karácsonykor is az otthonok középpontjai. Ilyenkor nem csak az ünnepi asztal, hanem az egész lakás díszbe öltözik.

Karácsonyi színek és dekorációk a természetesség jegyében

Az egyik egyre népszerűbb trend a természetes anyagokat fókuszba helyező, karácsonyi dekorációs stílus, amelyben a visszafogott, natúr színek dominálnak. Az erdők zöldje, valamint különleges, matt árnyalatai, a mogyoróbarna, az erezet mintázatot mutató, világosabb fa színek, a szürke kőárnyalatok, a bézs és fehér biztosan szerepelnek a palettán, amelyeket egy csipetnyi ezüst vagy arany tesz ünnepélyessé. A természetességet a díszítő elemek felületének rusztikussága, strukturáltsága erősíti, amely mellett megtalálhatóak a finoman csiszolt kellemes tapintású felületek is. Azaz a parafa, a kéreg, a tengerifű, a juta mellett a márvány és a kő is. A motívumokat a természet kölcsönözte, különféle termések, makkok, gyümölcsök, diófélék mellett, a csillámló, havas fenyők és tobozok ízléses elhelyezése teheti hangulatossá ezt a természet ihlette, karácsonyi dekorációt.

Tartalomhoz tartozó címkék: bútor trendek étkező és konyha