A kényelmes vásárlás és az igényeinek megfelelő termékek ajánlása érdekében kérjük, fogadja el az ehhez szükséges cookie-kat a "Rendben" gombra kattintással. Ezzel meg tudjuk őrizni beállításait és preferenciáit, illetve az Ön által megtekintett oldalakat, amely jobb vásárlási élményt biztosít. Választását később bármikor módosíthatja. 

Az adatfeldolgozással kapcsolatos további információkról itt olvashat bővebben:

Adatvédelmi tájékoztató

Menü

ÜNNEP AZ ÉTKEZŐBEN

2016. 12. 21. 17:13:45

ÜNNEPI ASZTALAz ünnepi alkalmakkor az étkezés is jelentős szerepet kap. A családtagokkal, barátokkal eltöltött este meghittségét, a hangulatos étkező, a szépen megterített asztal is fokozza. Karácsonykor nem csak a lakást öltöztetjük díszbe, az étkezőasztal dekorálása sem maradhat el, érdemes tehát az ünnepi menü mellett előre megtervezni az ünnepi asztal díszítését is.

A különálló vagy a nappali részeként kialakított étkező központi eleme az étkezőasztal, nagyobb társaság fogadásakor bizony nem árt, ha nagyméretű, vagy bővíthető, kihúzható, amely körül kényelmesen elférnek a vendégek. Ez alapvetően azt jelenti, hogy az asztal mellett szellősen elférnek a székek, hogy az asztal kényelmesen körbejárható, hogy mindenki számára megfelelő hely áll rendelkezésre a felálláshoz, leüléshez. Egy személy számára nagyjából 60x30 cm asztalfelület elegendő a teríték, illetve az asztalszomszéd számára sem zavaró elhelyezkedéshez. A székek hátratolásával, az asztaltól való felálláshoz optimális, ha legalább 60 cm a távolság az asztal szélétől az étkezőszékek hátsó részéig mérve, míg az egymás melletti székek között legalább 20 cm távolság biztosíthatja az egymás mellett ülők zavartalan kényelmét.

Ünnepi teríték

ÜNNEPI ASZTALAz ünnepi asztalra ünnepi terítő dukál, amely lehet egyszínű, vagy áttetsző anyagokkal, úgynevezett asztali futóval kombinált, arra azonban érdemes figyelmet fordítani, hogy anyagukban és színükben passzoljanak egymáshoz. Ízléses megoldás a hófehér terítő, ami bármilyen stílusú étkészlettel használható, míg a sötétebb árnyalatú, egyszínű abroszokon a fehér vagy világos mintás készletek mutatnak jól. Elegáns párosítás a fehér és az arany kombinációja, de választhatjuk a hagyományos piros vagy bordó színeket is, a modern stílus kedvelői pedig az erőteljesebb, pink vagy élénkzöld színek használatával térhetnek a megszokottól.

Az asztali díszeknek se szeri se száma, a díszes szalvétagyűrűk, a különböző mécsesek, gyertyák, asztali gyöngyök és szalagok végtelen variációja beszerezhető már. Persze ebben az esetben is érdemes a „kevesebb, több” elvét követni, hiszen a túldíszítés sokkal inkább hivalkodó, mint elegáns, mindemellett pedig ügyeljünk arra is, hogy az asztali díszek ne akadályozzák a kényelmes étkezést.

Az asztal megterítésénél az egyik alapszabály, hogy csak annyi étkezőeszközt tegyünk fel az asztalra, amennyi a tervezett ételsorhoz szükséges. A tányér baloldalára a villák, jobbra, élükkel a tányér felé a kések kerülnek, amelyeket a kanál követ. A salátához, halhoz, húshoz külön villa illetve kés dukál, a menüsor sorrendjével megegyezően, kívülről befelé használjuk őket. A desszertkanál vagy villa a tányér felsőoldalán a poharakkal egy vonalba kerül, a poharak száma a felszolgált italfajtáktól függ.  A szalvéták vagy asztalkendők a villától balra, illetve szalvétagyűrűvel, hajtogatott formában a tányérra is helyezhetőek.

A hagyományos étkezők helyett

A bárpultos, vagy konyhaszigetes megoldások közkedvelt megoldásai a kisebb vagy nagyobb lakásoknak is. A konyha, az étkező és a nappali egy térben való megjelenése egyedi megoldás, a bárpult, vagy konyhasziget kialakítása praktikus, hiszen az étkezésen kívül felhasználhatóak a főzés előkészületeihez, ugyanakkor beépíthető különböző tárolókkal, fiókokkal is. A pultok magassága általában 84 és 92 cm közötti, azaz a hagyományos étkezőasztaloknál magasabbak, így állítható vagy fix magasságú bárszékekkel használhatóak. A bárszékek magassága jellemzően 80 és 115 cm között állítható, stílusukban, formájukban rendkívül sokfélék.

A bárpulton történő ünnepi étkezésnél a terítő helyett egy-egy szép textilalátéten elhelyezett modern vonalú étkészlet mutat jól, míg az asztali díszekből a kisebb mécsesek, vagy kis helyet foglaló egyszálas gyertyatartók, illetve a mennyezetről függő dekorációs elemek emelhetik az ünnep hangulatát.

Tartalomhoz tartozó címkék: bútor trendek étkező és konyha