A kényelmes vásárlás és az igényeinek megfelelő termékek ajánlása érdekében kérjük, fogadja el az ehhez szükséges cookie-kat a "Rendben" gombra kattintással. Ezzel meg tudjuk őrizni beállításait és preferenciáit, illetve az Ön által megtekintett oldalakat, amely jobb vásárlási élményt biztosít. Választását később bármikor módosíthatja. 

Az adatfeldolgozással kapcsolatos további információkról itt olvashat bővebben:

Adatvédelmi tájékoztató

VINTAGE STÍLUS ÉS A MODERN OTTHON

2018. 06. 01. 14:36:25

A vintage stílus az öltözködést követően a lakberendezésben is megjelenő, divatos irányzat, amely a régi, vagy régiesnek látszó bútorokat, tárgyakat sajátos módon keveri az újakkal. E nosztalgikus irányzat az egyediségre helyezi a hangsúlyt, magában hordozza a természetességet és a romantikát.

vintage dolgozósarokA vintage eredetileg a borászatban használt kifejezés, a bor kiváló minőségére, évjáratára, nemességére utal. A lakberendezésben a múlt iránti nosztalgia jelenik meg e stílus által, amely a régit és az újat figyelemreméltó kreativitással kapcsolja össze. Szereti a színeket, azok kombinációit, előszeretettel használja a fehéret és a pasztellszíneket, míg csaknem kötelező elemei a virágos, apró minták, ahogy az olyan apró tárgyak is, amelyeknek múltjuk van. A bútorai általában eredeti vagy patinás, kopottas hatásuk megőrzésével felújított vagy átalakított darabok. A padlásokon, bolhapiacokon beszerezhető ódon, használt tárgyak mellett, ma már „gyárilag” ütött-kopott, pattogzó festéssel készült darabokat is vásárolhatunk, amelyek régies vonalvezetésű, mintájú, formájú alkalmatosságok. Sokszor ezek a bútorok, kiegészítők új funkcióval is gazdagodnak, melynek eredményeként egy elavult utazóbőrönd dohányzóasztalként, az ósdi tejeskanna pedig virágtartóként születhet újjá.

Ez a nosztalgikus stílusirányzat harmonikus és idilli összhatást nyújt, amelyet tovább erősít a természetes anyagok használata, így például a fa, a porcelán, a csipke, vagy a kovácsoltvas. 

A stílus a korszerű otthonokba is becsempészhető, ám nagyon fontos, hogy eltaláljuk a modern és a vintage elemek, a régi és az új keverésének megfelelő arányait. Azaz, érdemes előzetesen megfontolni, hogy a kettő közül melyik stílus legyen az uralkodó, amely mellett a másikat mindössze egy-egy bútorral, vagy néhány dekorációs elemmel képviseltetjük. Egy modern otthonban érdemesebb inkább csak kiegészítőként használni a vintage elemeket, például a nappaliban egy letisztult vonalú ülőgarnitúrával jól mutat egy kopottas hatású szőnyeg, régies, fém kisbútorok, dohányzóasztal, antik megjelenésű tükör, fotográfiák, képek, fonott dekorációk.

vintage hálószobaA konyha igazán jó terepe e stílus megjelenítésének, segítségével szerethető, komfortos helyét alakíthatjuk ki a főzésnek, sütésnek. A nyitott fa polcok, a nagymamától örökölt, viharvert látszatának megtartásával felújított tálaló szekrény, a dekorációs elemként sem utolsó, fényüket vesztett palackok, porcelánok, régi daráló vagy mozsár kicsit rendbe szedve, de az ódon hatást megőrizve különleges tárgyai lehetnek ennek a térnek.

A hálószoba szintén feldobható ilyen kisbútorokkal, antik éjjeliszekrénnyel, virágmintás textilekkel, csipkékkel, vagy fő elemként egy romantikus megjelenésű, díszes, fémkeretes ággyal, fésülködő asztallal. A színek tekintetében az egymáshoz jól illő, élénkebb és halványabb árnyalatok használata ajánlható, klasszikus vintage szín a púder rózsaszín, a krém, a világoskék, halványzöld és persze a fehér.

Az előszobában pedig kosárkákkal kiegészített, fehérszínű cipőszekrény, vagy cipőpad, antikolt tükör, régies vonalvezetésű fogasok elhelyezésével adózhatunk a divatos múltnak.

Vintage termékeink ide kattintva megtekinthetők.

Tartalomhoz tartozó címkék: lakberendezési stílusok