A kényelmes vásárlás és az igényeinek megfelelő termékek ajánlása érdekében kérjük, fogadja el az ehhez szükséges cookie-kat a "Rendben" gombra kattintással. Ezzel meg tudjuk őrizni beállításait és preferenciáit, illetve az Ön által megtekintett oldalakat, amely jobb vásárlási élményt biztosít. Választását később bármikor módosíthatja. 

Az adatfeldolgozással kapcsolatos további információkról itt olvashat bővebben:

Adatvédelmi tájékoztató

A SOKSZÍNŰ MŰBŐR

2016. 02. 16. 10:11:27

A technológiai fejlődésnek köszönhetően manapság már különböző bőrhelyettesítő anyagokkal, műbőrökkel kárpitozott irodaszékek közül is válogathatunk, ugyanakkor megannyi elnevezésű és minőségű, bőrre hasonlító anyaggal készült irodaszék jelenik meg a piacon. Ezúttal a legelterjedtebb anyagok és elnevezések útvesztőjéből igyekszünk kivezető utat mutatni.

Műbőrök, bőrhelyettesítők - A-Z Bútor WebáruházA bőrt helyettesítő anyagok közös jellemzője a bőr természetes rostszerkezetének hiánya, ezért a szakítószilárdságuk és nyújthatóságuk rendszerint kisebb, továbbá a szellőzési képességük is gyengébb, mint a drágább és becsesebb valódi bőré. Ugyanakkor a műbőr és bőrhelyettesítő anyagok gyártása során a valódi bőr hatását érik el azzal, hogy a különféle anyagú és minőségű hordozókra egy bevonó réteget visznek fel, amit tetszőlegesen színeznek, változatos felületeket nyomtatnak rá. A bőrhelyettesítő anyagokkal kapcsolatban a műbőr, textilbőr, újrahasznosított bőr, bonded leather (ragasztott bőr), PU (poliuretán), PVC (polivinilklorid) elnevezésekkel találkozhatunk a leggyakrabban. A klasszikus műbőröknél a fedőanyagok a legtöbb esetben PVC és PU keverékéből készülnek: míg a PVC a tartósságot, addig a PU a kellemes tapintást biztosítja. A valódi bőrhöz hasonlító, úgynevezett bonded bőr (újrahasznosított bőr) előállítása során a bevonat egy része többnyire állati rostok, bőrhulladék és kötőanyagok elegyéből áll, ennek köszönhetően egy természetesebb hatású anyag születik.

Az alábbiakban megpróbáltuk felsorakoztatni az irodaszékek körében használatos, három legjelentősebb bőrhelyettesítő anyag főbb ismérveit.

Bonded leather, bonded bőr

Avagy ragasztott bőr, amely minőségében és árában a legmagasabb a PU és a PVC anyagok közül. Az újrahasznosított bőrből előállított bonded bőr három rétegből áll: a porított maradék bőr és a kötőanyag elegyét egy pamuthordózóra viszik fel, és ezt követően PU bevonó réteggel borítják be. Ezzel egy olyan természetes és mesterséges anyagú ötvözet jön létre, amely a természetes bőrhöz hasonló puhasággal és tapintással bír, ám aránylag alacsonyabb költségű. A bonded bőr olcsóbb tehát a bőrnél, ugyanakkor drágább a PU-nál.

PU műbőr

A minőségben és árban a bonded bőr és a PVC között elhelyezkedő PU (poliuretán műbőr, népszerűbb nevén textilbőr) textúrája sok esetben a bőrrel is könnyen összetéveszthető. A két másik anyaggal összevetve elmondható, hogy a PU vékonyabb és olcsóbb a bonded bőrnél, míg vastagabb és tartósabb a PVC-nél. Ugyanakkor a PU műbőrök között is előfordulnak különbségek. Az újra-feldolgozott alapanyagú PU (recycled-PU), bár nagyon kellemes tapintású, kevésbé tartós, míg vannak olyan kimagasló minőségű PU-k, amelyek a magas nívójú bőrnél is drágábbak.

PVC műbőr

A felsorolt három anyag közül általában a legalacsonyabb költségű. A PVC keményebb, vékonyabb és kisebb kopásállóságú, mint a PU és jellemzően hőérzékeny, azaz tartós melegben puhább, míg hidegben keményebb. Ennél az anyagnál is megtalálhatóak a magas minőségek, hiszen vannak olyan PVC műbőrök, amelyek a PU műbőröknél puhábbak, hosszabb életűek, ennek megfelelően drágábbak is.  A gyártók sok esetben használják a PVC műbőröket a testtel érintkező felületeken kívül (ülőlap, támla oldalsó és hátsó részein), míg a testtel érintkező felületekhez magas minőségű anyagokat, valódi bőrt alkalmaznak. Ezzel a megoldással a vevő magasabb minőséget kaphat, miközben a forgószék ára költséghatékony marad.

forrás: antares.hu

Tekintse meg irodaszék kínálatunkat is!

Tartalomhoz tartozó címkék: forgószék szék