A kényelmes vásárlás és az igényeinek megfelelő termékek ajánlása érdekében kérjük, fogadja el az ehhez szükséges cookie-kat a "Rendben" gombra kattintással. Ezzel meg tudjuk őrizni beállításait és preferenciáit, illetve az Ön által megtekintett oldalakat, amely jobb vásárlási élményt biztosít. Választását később bármikor módosíthatja. 

Az adatfeldolgozással kapcsolatos további információkról itt olvashat bővebben:

Adatvédelmi tájékoztató

Menü

A TETŐ TERE – TIPPEK A TETŐTÉR BERENDEZÉSÉHEZ

2020. 09. 16. 15:32:48

Egy tetőtéri otthon berendezése sok szempontból eltérhet a megszokott, szabályos formájú területekétől. Lehet, hogy macerásabb, esetleg több utánajárást igényel, viszont számtalan kreatív, egyedi megoldásnak ad teret.

A tetőtér ellen sokszor felhozott „nyáron túl meleg, télen túl hideg” érve a megfelelő, gondos szigeteléssel és szellőzéssel védhető ki. Fontos a minőségi nyílászárók használata, amelyek a megfelelő helyekre beépítve védenek a kánikula, a magas páratartalom és a penészesedés ellen is. Az ablakok elé általában függöny kerül, ez azonban csak a tetőtér függőleges falainál lehetséges, a ferde síkoknál inkább a berendezés színeivel harmonizáló belső, illetve külső árnyékolók célszerűek, amelyek sötétítőként és hővédőként is funkcionálhatnak. 

A mesterséges fényforrások elhelyezését itt is érdemes alaposan átgondolni. A lámpákat inkább az oldal- és mennyezeti falakra tervezzük, a tetőtérben válaszfalként előszeretettel használt gipszkartonok nem igazán alkalmasak erre.

A világos árnyalatok, a pasztellszínek tértágító hatása különösen érvényes egy alacsonyabb tetőtéri lakás esetében, míg a nagy belmagasságot optikailag kicsit összenyomhatjuk, ha a plafont néhány árnyalattal sötétebbre festjük. A függőleges falakon vagy egy-egy falrészen használhatunk mélyebb színeket. A látható gerendák különleges, hangulatos velejárói egyes tetőtereknek, ezeket megtarthatjuk eredeti színeikben, vagy lefesthetjük a falak árnyalatával megegyezőre is.

Bútorok a tetőtérben

Ízlés kérdése, de tervezéskor a sok válaszfal, a sok kis helyiségekre tagolás helyett érdemes az élhetőbb, nagy tereket előnyben részesíteni. A belmagasság, a falak dőlésszöge sok esetben befolyásolja a bútorok magasságát, méretét is. A speciális kialakítású, szegletekkel, beugrókkal bonyolított terekbe nem minden esetben találunk kész bútorokat, elképzelhető, hogy egyedi méretűekre, gyártásúakra is szükség lesz. Ám alapvetően a berendezés nagy része beszerezhető az áltagos méretű és formájú bútorkínálatból is. A gyerekszobában praktikusan használhatóak például a több funkciós, emeletes ágyak, amelyek alsórészén játékkuckó, vagy tárolóhely alakítható ki. A manzárd ablakok alatt pedig praktikusan elhelyezhető az íróasztal, amellyel így biztosítva van a megfelelő természetes fény is a tanuláshoz. A hálószobában az ágy elhelyezésénél hagyjunk elég helyet a kényelmes felüléshez, felálláshoz, ahogy a fürdőszobában a kádból, tusolóból való kilépéshez, vagy a konyhapult akadálymentes használatához. Vizuálisan a nappalit is a világos színű bútorokkal tágíthatjuk, a légiesebb fotelek, dohányzóasztalok, kanapék ezt a hatást erősítik a robusztusabb modellekkel szemben. A zsúfoltságot elkerülhetjük, ha a bútorokat hosszanti irányban helyezzük el, a klasszikus szekrények helyett pedig a zárt vagy nyitott polcok variálhatóságát használjuk ki.

A berendezés stílusát is nagyban meghatározza a tetőtér kialakítása, a méretei, zegzugossága.  A nagy belmagasságú, loft hatású terekben jól mutatnak az ipari stílusú bútorok, akár néhány retro modell, míg például a gerendákkal ékesített helyiségekben a skandináv, a shabby chic, vagy a vintage stílusjegyeket viselő berendezés lehet a nyerő.