A kényelmes vásárlás és az igényeinek megfelelő termékek ajánlása érdekében kérjük, fogadja el az ehhez szükséges cookie-kat a "Rendben" gombra kattintással. Ezzel meg tudjuk őrizni beállításait és preferenciáit, illetve az Ön által megtekintett oldalakat, amely jobb vásárlási élményt biztosít. Választását később bármikor módosíthatja. 

Az adatfeldolgozással kapcsolatos további információkról itt olvashat bővebben:

Adatvédelmi tájékoztató

Menü

HÓDÍTÓ SZÍNEK ÉS MINTÁK

2020. 10. 22. 14:51:58

Az idei év színe, a klasszikus kék mellett más, élénk és pasztell árnyalatok is hódítanak a lakberendezésben, nem beszélve a különféle, izgalmas mintázatokról. A divatos színekben vagy mintákkal megjelenő dekorációs elemek, falrészek, bútorok újszerűvé varázsolják otthonunkat, csupán a megfelelő kombinációt kell alkalmazni. 

ESPRIT NATHAM SZŐNYEG - A-Z BÚTOR WEBÁRUHÁZElőször is elevenítsük fel a színtan alapvetéseit, amelyek segítséget adhatnak a különféle színek használatához. A jól ismert színkör magja az elsődleges színeket, azaz a vöröset, a kéket és a sárgát tartalmazza. Két elsődleges szín keveréséből másodlagos színt kapunk (sárga és kék keveréséből zöldet), míg egy elsődleges és egy másodlagosból a harmadlagos színek jönnek létre, így például a pirosból és narancsból a korall. A 12 cikkelyes színkör egyik felén a hideg, a másik felén a meleg színek találhatóak, amelyeknek a hatása is különböző. A meleg színek (pl.: sárga, narancs, vörös, bíbor) energetizáló, a hideg színek (kék, zöld, ibolya, türkiz) nyugtató hatással bírnak. A színeket csoportosíthatjuk tónus szerint is: egy árnyalat annál sötétebb minél több feketét, és annál világosabb minél több fehéret adunk hozzá. Ugyanakkor változtatható egy adott szín telítettsége is, például az élénkvörös feketével vagy fehérrel keverve tompább, kevésbé intenzív lesz. A színkörön az egymással szemközti, komplementer, azaz kiegészítő színek egy­más mellé helyezve élénk kontrasztot mutatnak, kölcsönösen fokozzák egymás telí­tettségét.

Színesen

Nincs szabálya annak, hogy melyik szín, melyikhez illik, ízlésünk szerint dönthetünk a színpárosításokról, ugyanakkor a színválasztáskor érdemes figyelembe venni a fényviszonyokat, a szoba fekvését, a belmagasságot, a tágasságot és az alapterület formáját is.

A Pantone 2020-ban a klasszikus kéket (Classic Blue) választotta az év színének, egy nagyon szép és népszerű árnyalatot, amely több színnel is lenyűgöző párosítást alkot. Trendi a kék különböző árnyalatait egymással, a kéket a sötétzölddel, a terrakottával vagy bézzsel kombinálni, illetve fémekkel, krómmal, rézzel kiegészíteni.

A kék mellett divatosak a zöld árnyalatai, egyrészt nyugtató hatásuk, másrészt a természetközeliség egyfajta kifejeződése okán. Ugyanakkor a finom, pasztell tónusok használata is nyerő választás, az üde menta, a púder rózsaszín, a világosszürke, a mogyoró vagy éppen a halványsárga barátságos hangulatot áraszt, és optikailag is tágítja a teret.

Érdemes alaposan átgondolni, milyen árnyalatokat választunk az adott helyiségben, hogy a fő színhez mit párosítunk. Bár az idei trend megengedi a színtan szerint egyébként diszharmonikus kombinációkat is, mint például a vörösből eredő rózsaszín és mogyoró, vagy a mustár és a pasztellkék együttesét, tanácsos a választandó színeket próbafestéssel ellenőrizni, biztosan nem zavaróak-e együtt.

Mintásan

Idén a virág, a levél és növény minták hódítanak elsősorban, a tapétákon, lakástextileken színes és intenzív formákban jelennek meg. Mintásak a szőnyegek, a függönyök, a tapéták, a díszpárnák, különösen a zöld és a földszínek dominanciájával. A nagyméretű növénymotívumokkal a tér egy-egy részletét emelhetjük ki, így például a kanapé vagy az ágy mögötti falrészt a mintás tapétával, az ablakot egy botanikus mintázatú függönnyel, a hozzá passzoló díszpárnák együttesével. Trendi megoldás, ha a mintás textilhez vagy tapétához olyan egyszínű kárpitot választunk, amely harmonizál a mintázat valamely színrészletével. Fontos, hogy a minták között a közös nevező a szín legyen, törekedjünk a harmóniára, a nagy és apróbb mintázatok arányára. Akkor érhetünk el összhangot, ha egy választott minta a domináns, míg a többi a háttérben, kis felületeken van jelen. A kárpit és a függöny lehet mintás, de ez esetben a fal legyen egyszínű. A tér hangulatára hatást gyakorló, domináns minta fő színei pedig lehetőleg harmonizáljanak a hozzá párosított minták árnyalataival.

Bársonyosan

AMORINO FOTEL - A-Z BÚTOR ÁRUHÁZA most divatos, élénk színek a bársony kárpitokon brillíroznak igazán. A bársony anyaggal vont fotelek, kanapék, étkezőszékek, puffok nagyon népszerűek és elegánsak. A klasszikus stílust a matt, míg a modern stílust a fényes felületű bársony testesíti meg. Az anyagra jellemző változó szálmagasságnak köszönhetően, nagyon jól állnak neki a mély és gazdag színek: a smaragdzöld, a mustársárga, a bíbor, a klasszikus kék. A bársony mélységet ad a színeknek, jó a kopásállósága, azaz tartós, és nyomott motívumokkal is egyre népszerűbb.  

Tartalomhoz tartozó címkék: bútor trendek