A kényelmes vásárlás és az igényeinek megfelelő termékek ajánlása érdekében kérjük, fogadja el az ehhez szükséges cookie-kat a "Rendben" gombra kattintással. Ezzel meg tudjuk őrizni beállításait és preferenciáit, illetve az Ön által megtekintett oldalakat, amely jobb vásárlási élményt biztosít. Választását később bármikor módosíthatja. 

Az adatfeldolgozással kapcsolatos további információkról itt olvashat bővebben:

Adatvédelmi tájékoztató

Menü

KÉNYELEM SKANDINÁV STÍLUSBAN

2023. 01. 26. 11:57:21

A skandináv stílus tagadhatatlanul a legnépszerűbb lakberendezési stílusok egyike. Nem csoda, hiszen kifejezetten vonzó tulajdonságokkal rendelkezik, főbb jellemzői közé tartozik az egyszerűség, a letisztult vonalvezetés, a világosság, a természetesség és a funkcionalitás. A stílus és irányzatainak sajátosságaiból összegyűjtöttük a legfontosabbakat.

A klasszikus változat a természetességre épít, mind színeiben, mind alapanyagaiban: a meleg barna, a fehér és a szürke világos árnyalataival, kevés feketével, jellemzően fa alapanyagok használatával. Ennek a stílusnak is vannak irányvonalai, amelyek a hagyományos jellegzetességeket megtartva, de néhány lényeges eltéréssel vívtak ki népszerűséget. Ám legyen szó bármely irányzatáról, a praktikum, a rendezettség, az ergonómia és a funkcionalitás elengedhetetlen sajátosságok.

Skandináv változatok

Nálunk talán a New Nordic irányzat a legismertebb, amely jellemzően fehér, illetve egy ragyogóan világos miliőt eredményez. A fehér falakkal, padlóval, világos bútorokkal, természetes anyagokkal, a halványszürke, a krém és a fehér árnyalataival, illetve itt-ott némi feketével vagy wengével kombináló New Nordic az elegancia és otthonosság érzetét nyújtja.

Ennek ellentéte – legalábbis a színeket tekintve – a Dark Nordic, amely, ahogy a neve is utal rá, a sötét tónusokat részesíti előnyben. Azaz sötétszürke, kék vagy zöld falakkal hátterezi a skandináv stílusú berendezést.

A Dark Nordic-nál vidámabb Scandi Chic szereti a visszafogott sárgát, a narancsot, a világos kéket, rózsaszínt és az aranyat, amelyeket a fehér ellensúlyozására használ. Az akár virágmintás anyagok mellett, a bőr kanapék, fotelek, a selyem és pamut szövetek fokozzák a természetesség érzését.

Ugyanakkor fellelhető a skandináv stílus népies változata is, amely a letisztult és naturális elemeket a kézműves darabokkal kombinálja. A világos falak adta háttér előtt ezúttal a megszokottnál színesebb dekorációk jelennek meg: figurális díszek, színes szőttesek, szőnyegek, lámpák és gyertyák.

Az etno hatással volt skandináv stílusra is, így jöhetett létre a Nordic Ethnic, amely a megtartott alapjegyekhez adagolja az afrikai, ázsiai, indiai hatású elemeket. Színes, tarka mintákkal, meleg árnyalatokkal töri meg a fehér békéjét, változatos és izgalmas miliőt hozva létre.

És végül essen néhány szó a Gusztáv stílusról is, amely a XVIII. században a svéd, III. Gusztáv király uralkodásának idejére vezethető vissza. A francia barokk hatását magánviselő, ám annál sokkal kevésbé díszített, a neoklasszicizmust képviselő irányvonal. A mértéktartóbb, egyszerűbb formájú, fa bútorok letisztult, geometrikus mintázattal, ugyanakkor világos festéssel jelennek meg. A komódok, szekrények, székek, ágyak klasszikus faragásúak, a berendezés változatossága, a sokféle textúra a vidéki rezidenciák hangulatát idézi.

A skandináv stílus bútoraira mindenekelőtt a kényelem jellemző, alapvetően minimalista megjelenésről van szó, bútorai funkcionálisak és könnyen kezelhetőek. Gyakoriak a tárolós dohányzóasztalok, a térelválasztóként is működő polcok, nyitható kanapék, kényelmes fotelek. Hangsúlyos dekorációi a gyertyák, gyertyatartók, különféle tárolók, változatos keretű képek, puha takarók, szőnyegek és díszpárnák.

A skandináv nagy előnye, hogy jól variálható más stílussal is, a benne rejlő lehetőségeket kihasználva nyugodt és kényelmes otthon teremthető.

Tartalomhoz tartozó címkék: lakberendezési stílusok